Material om hållbart mode

I projektet Stilmedveten har vi tagit fram utbildningsmaterial om hållbarhet och modekonsumtion. Materialet är tänkt att användas i olika utbildningssammanhang för att på ett engagerande och kreativt sätt starta en diskussion om kläder och hållbarhet. Materialet finns i några olika versioner. 

  • Är du textillärare eller fritidspedagog, läs mer om och ladda ned Hållbart Mode - utbildningsmaterial HÄR.
  • För dig som är studiecirkelledare eller intresserad av att starta en studiecirkel har vi Hållbart Mode Studieförbund
  • För dig som är Hem- och Konsumentkunskapslärare och konsumentvägledare finns  Hållbart Mode Konsument  
  • Använd gärna vår Handbok i schysst modekonsumtion när du arbetar med det här temat. Den innehåller en massa bra information och konkreta tips och råd. Du kan enkelt skriva ut den HÄR.

Material om ung konsumentmakt

Vår guide för ung konsumentmakt har fokus på konsumenträtt, konsumentaktivism, privatekonomi och hållbarhetsfrågor för unga. Den riktar sig till dig som är lärare, konsumentvägledare, budget- och skuldrådgivare eller ungdomsledare. Guiden innehåller vår pedagogiska idé och en praktisk beskrivning av hur en så kallad upptäckardag för unga kan genomföras.

Syftet med upptäckardagarna är att de ungdomar som deltar själva ska få upp ögonen för hur de kan förändra villkoren i sin stad och vardag. Tanken är också att möjliggöra möten och samtal med lokala politiker på orten. De flesta ungdomar som deltar har förmodligen aldrig träffat en politiker tidigare. Vi vill att de ska få möjlighet att göra det och att politiker, framförallt inom konsumentområdet, ska få möjlighet till dialog med ungdomar.

Dessutom bjuder vi på en rad olika aktiviteter du kan använda i din undervisning, som på olika, kreativa, vis lyfter konsumentfrågorna. Bland dessa aktiviteter hittar du flera olika spel, quiz och övningar som på olika vis lyfter och problematiserar rollen som konsument, hållbarhet, personlig integritet och påverkan.

Vår förhoppning är att upptäckardagarna blir ett återkommande evenemang för ungdomar i er kommun.

Här hittar du materialt för Upptäckardagar