Den 9 juni 2024 går svenskarna till val till EU-parlamentet. Eller gör de det? Andelen som röstar i EU-valet är väsentligt lägre än i riksdagsvalet. Och bland de yngsta väljarna sjönk valdeltagandet förra gången, 2019. 

Därför kommer vi fram till juni 2024 driva ett kommunikationsprojekt som syftar till att få förstagångsväljare att utnyttja sin demokratiska rätt och rösta. Vi erbjuder en praktikplats i detta projekt där du som praktikant kommer att arbeta tillsammans med vårt kommunikationsteam. 

Dina uppgifter kommer att vara vitt spridda – från att vara med och ta fram en lärarhandledning till gymnasiet, till att göra quiz, planera en kampanj i sociala medier, kontakta medier och så vidare. Allt i nära samarbete med – och stöd av – andra kommunikatörer.

Du kommer även vara delaktig i att ta fram material riktat mot såväl allmänhet som media, som ingår i en bredare EU-bevakning.

I mån av tid kan du även komma att bidra till det övriga kommunikationsarbetet i organisationen. Det kan handla om det höga kostnadsläget för konsumenter, hållbara finanser, mat, konsumenträtt, farliga kemikalier med mera.

Din profil

Vi söker dig som:

  • studerar media, kommunikation, marknadsföring eller ett samhällsvetenskapligt ämne inom, t ex statsvetenskap, sociologi eller annat relevant ämne,
  • vill utveckla dig både inom textproduktion och formgivning,
  • som är nyfiken på att använda sociala medier,
  • som vill utveckla och ta egna mediakontakter,
  • som gillar att jobba i grupp men samtidigt kan jobba självständigt och ta egna initiativ,
  • och som vill få erfarenhet av att jobba inom den ideella sektorn och som delar Sveriges Konsumenters vision.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av att jobba i program som Indesign, Canva, Photoshop och Premier Pro. Det är inga krav, men plus. 

Praktikperiod

15 januari–7 juni 2024

Kort om praktikplatsen

Sveriges Konsumenter är en oberoende ideell organisation som verkar för alla konsumenters självklara rätt till skydd, inflytande och möjlighet att göra medvetna och hållbara val. Organisationen arbetar brett med konsumentfrågor, men lägger ocksåsärskilt fokus vid frågor som rör livsmedel, banktjänster, tillgänglighet, integritet pånätet och hållbar konsumtion. 

Vi driver frågor nationellt, inom EU och internationellt och representerar konsumentperspektivet i ett 30-tal forum. Bland annat genom aktivt medlemskap i den europeiska konsumentorganisationen BEUC, i Consumers International och i organisationen ANEC, den europeiska konsumentrösten inom standardisering. 

Vi ger ut den oberoende tidningen Råd & Rön och driver på uppdrag av kommuner rådgivande konsumentvägledning.

Bakom Sveriges Konsumenter står 21 medlemsorganisationer.

Ansökans innehåll

Personligt brev, CV, studieintyg och gärna ett intyg om praktiktermin. Ditt personliga brev bör utformas med en motivering till varför du vill praktisera hos Sveriges Konsumenter.

Kontakt- och ansökningsinformation

Ansökan skickas till Sara Tunander, kanslichef, sara.tunander@sverigeskonsumenter.se 

Läs mer på: www.sverigeskonsumenter.se