Kolla upp vem det är du tänker handla av

Kolla upp webbsidan så att det finns ordentliga kontaktuppgifter till företaget. Finns det omdömen om företaget från andra kunder på nätet?

Undvik att köpa förfalskade varor

Allt för billiga varor kan vara ett tecken på att det är piratkopior som säljs. Finns det inte ordentliga kontaktuppgifter till företaget, beställ inget. Det finns en risk att du handlar från ett företag i exempelvis Kina, med andra lagar och regler än i Europa och små möjligheter att komma i kontakt med företaget och få rättelse. Dessutom kan det tillkomma tull och andra avgifter vid köp från land utanför Europa.

Läs användar- och personuppgiftsvillkor

Titta särskilt efter att företaget har information om sin personuppgiftspolicy. Där kan det till exempel stå att du godkänner att företaget säljer vidare dina personuppgifter till andra företag, som då kan kontakta dig med olika erbjudanden de tror att just du ska nappa på.

Kolla reklamationspolicy och regler för ångerrätt

Kontrollera att företaget har information om reklamation och ångerrätt i enlighet med gällande lag. (konsumentverket.se). Läs det finstilta Företag skriver litet för att de inte vill att du ska läsa det.

Se upp med webbsidor där det förekommer gåvor

Elektronikprylar och skor är vanliga så kallade giveaways. Det enda du betalar är några tior i frakt. Men för att göra det måste du fylla i ditt kortnummer och godkänna avtalsvillkoren. Då godkänner du ofta också att dina uppgifter skickas vidare till ett annat företag som tillhandahåller en tjänst som inte alls är gratis och där du också går med på att teckna ett tidsbundet eller löpande abonnemangsavtal med dem.

Varning för värderingstjänster

Det finns både kostnadsfria värderingstjänster och snarlika men som kostar. Läs villkoren noga. Leta efter priset.

Kolla att företaget är med i Trygg e-handel 

Trygg e-handel innebär att företagen kan kontrolleras av Svensk Digital Handel med jämna mellanrum bland annat genom "provköp", för att garantera att de lever upp till Trygg e-handels krav. Klicka på märket så att det verkligen pekar till Trygg e-handels hemsida. Tyvärr finns det också hemmagjorda trygghetsmärkningar som inte är något värda.

Betala inte i förväg. Använd gärna betalningstjänster

Använder du Paypal eller Payson har du ofta ett extra skydd om du inte får den vara eller tjänst du betalat för. Dock måste du se till att du använder tjänstens säkraste betalningstjänst.

Betala med kreditkort

Då har du ett extra skydd genom konsumentkreditlagen.

Ta en skärmdump

Ta en skärmdump på sidan du handlar av där varan/tjänsten och priset tydligt syns och spara den skriftliga kommunikationen du har med företaget.