Sidans innehåll

    Köp färre men bättre saker

    En genomtänkt konsumtion med färre inköp av högre kvalitet lönar sig både för plånbok och för miljö. Se om du kan ta reda på varans livslängd och hur den går att underhålla och reparera. Ett tips är att  läsa oberoende produkttester av t ex tidningen Råd & Rön. 

    Dela istället för att äga själv

    Ett annat bra sätt för att inte överkonsumera är att dela, hyra eller låna. Genom enkla appar är det busenkelt att hyra och dela inte bara på bilen utan även andra saker du använder sällan. Läs mer i artikeln Varför ska man köpa när man kan låna?

    Delade äpplen.

     Om när du helt tröttnat på dina saker och vill skänka bort dem finns det flera alternativ. Du kan till exempel lägga ut dem på Bjussa eller skänka dem till Stadsmissionen, Myrorna, Erikshjälpen, Röda korset eller något lokalt initiativ.

    Gör nytt av gammalt

    Ett annat sätta att spara pengar – och miljö – är att ge dina trasiga prylar nytt liv. Naturskyddsföreningen har bra tips på sin sida Fixa grejen!  Recycle Design-bloggen är en blogg från eleverna på Eskilstuna folkhögskolas kreativa linje om hållbar utveckling och återbruk. 365saker slöjd är en blogg som hjälper dig att skapa massor av fina saker av gamla grejer.

    Skor gjorda av skräp

    Få saker gratis

    Det finns flera bra sajter där folk lägger upp saker de gladeligen skänker bort istället för att slänga. Använda grejer funkar oftast utmärkt och det är också utmärkt ur ett hållbarhetsperspektiv att inte kräva nyproduktion. Titta till exempel på Bortskänkes, Synd att kasta, Bjussa.se.

    Semestra billigare

    Om du vill resa lite billigare kan du byta hus eller lägenhet via till exempel Airbnb eller Homeexchange.com Så kallad couchsurfing kan också vara ett bra och billigt alternativ till hotell och vandrarhem och ett spännande sätt att träffa nya människor. OBS! Var alltid noga med att kolla recensioner och betyg på värden. Och vid bostadsbyten är det viktigt att ni skrivit kontrakt med varandra. Avtalsmallar finns ofta på bytessajterna. 

    Pruta smart

    Att pruta är inte så vanligt i Sverige, men det förekommer. För att få reda på om det finns någon prutmån får du helt enkelt testa dig fram. Går det, så går det!

    Det finns några tillfällen då det brukar gå lite enklare:
    Mängdrabatt – köper du mer ökar du dina möjligheter till att få rabatt. Så gå ihop med vänner och köp in saker i större partier för att få ner priset.
    Skyltexemplar – om du hittar en vara i butiken som har mindre kosmetiska fel så kan du med stor sannolikhet få ner priset. Se bara till att få med riktiga kvitton!
    Paketpris – om du köper flera varor och/eller tjänster samtidigt kan du ofta få ett samlat, rabatterat pris eller något bra tillbehör.