1. Du undviker skadliga ämnen. Det tillsätts en rad kemiska ämnen för att ge plasten olika egenskaper som till exempel färgad, mjuk, hållfast eller bakteriedödande. Vissa tillsatsämnen i plast kan vara skadliga och kan läcka ut (migrera) till maten, till exempel om mat i en plastlåda värms upp eller om vi förvarar syrlig eller fet mat i plastlåda.
2. Du bidrar till mindre fossilberoende. 99 % av all plast tillverkas av fossil råvara, alltså olja och naturgas! Tillverkningen kräver mycket energi, tillsatsämnen och stora resurser med en råvara som dessutom sinar. 40 % av plasten används till engångsförpackningar som många gånger kan ersättas med något som du kan använda igen och igen och igen… Bra anledning att börja plastminimera engångsartiklar alltså.
3. Du sparar på resurser. Bara 10 % av den plast som sätts ut på marknaden återvinns och blir till nya produkter. Resten går bokstavligt talat upp i rök (och skapar nya koldioxidutsläpp). Börja med att undvika att köpa engångsplast och plastförpackningar när det är möjligt.
4. Du bryr dig om vår miljö. Nedskräpning av vår miljö i städer, stränder och hav orsakas till stor del av engångsförpackningar. Släng din plast där den ska vara – i återvinningen, eller ännu bättre undvik att avfallet ens uppstår genom att välja annat än engångsplast när det går.
5. Du övar för framtiden. Redan nu finns förbud mot engångsplast och take away-produkter. Lika bra att förbereda sig för en plastfri(are) framtid och börja plastminska redan nu. Packa väskan med en flergångsmugg, matlåda i glas och flergångsbestick och be att få fylla din egen behållare nästa gång du är sugen på nåt på stan… Flergångs – alla gånger!
Är det bara dåligt med plast?
Nej! Plast har många fördelar. Det är ett material som är lätt och därför minskar klimatpåverkan vid transport, det skyddar grönsaker och minskar matsvinn. Det behövs i sjukvården och i många elektronikprodukter. Men vi måste använda plasten på ett mer hållbart sätt, där den behövs. Inte för onödiga engångsprylar.
Plastkampen är en del av projektet Baltiplast som pågår under tre år och är finansierat av EU:s Interreg-program. Läs mer på www.interreg-baltic.eu/project/baltiplast/
14 mars, 2024