För två år sedan granskade Sveriges Konsumenter säljinformationen om några av marknadens populäraste våffeljärn. Vad sa de egentligen om eventuella PFAS-ämnen?
Granskningen visade att de allra flesta våffeljärnen innehöll PFAS – och att informationen var mycket bristfällig. Några företag svarade inte alls på våra frågor, andra gav felaktig information.
Svårt att göra rätt val
Eftersom engagemanget kring evighetskemikalierna PFAS är stort – och växer – bland konsumenterna har vi nu gått igenom köpinformationen igen för att se om företagen bättrat sig. Många är oroade av effekterna av PFAS och vill hitta giftfria alternativ. Då är korrekt produktinformationen avgörande.
– I samband med förra granskningen var vi i kontakt med alla företag och kom med förslag på hur de skulle kunna göra produktinformationen tydligare. Flera företag sa då att de skulle förbättra informationen, säger Maria Hammarling, projektledare på Sveriges Konsumenter.
Men den nya granskningen visade att så inte blev fallet, utan tvärtom.
– I stället för att göra det tydligare för konsumenterna har det blivit precis tvärtom. I produktinformationen om två av våffeljärnen har producenten tagit bort texten om att järnen innehåller PFAS-ämnet PTFE. Branschen har också börjat använda ytterligare ett begrepp, ”släppbeläggning”. Ett sätt att undvika att nämna PFAS och non-stickbeläggningar, som annars lyfts fram i debatten. Det är alltså ännu klurigare att navigera i PFAS-djungeln nu än tidigare.
Lång väg till förbud
Det finns i dag ingen lag som säger att företagen är skyldiga att upplysa om förekomst av PFAS i produkterna. Och det kommer ta tid innan det förslag om ett brett förbud av PFAS, som diskuteras på EU-nivå nu, får effekt. Om det alls antas, med tanke på hur stark industrilobbyn är.
– Användningen av PFAS måste upphöra. Och företagen måste vara ärliga med vad de använder för material. Nu motarbetar de konsumenter som vill göra skillnad och ta ansvar.
Sveriges Konsumenter har tillsammans med den europeiska konsumentorganisationen BEUC ställt krav på bättre information till konsumenter.
– I väntan på ett förbud behöver vi en obligatorisk märkning av produkter som innehåller PFAS för att skynda på utfasningen av dessa evighetskemikalier, säger Maria Hammarling.
Så kan du avslöja PFAS i våffeljärnet
Det ska vara lätt att göra rätt. Men på PFAS-området är det motsatsen. Eftersom information saknas, omskrivningar används, och information från företag inte alltid är korrekt gäller det att vara på sin vakt. Vi har samlat en lista på uttryck och budskap som företag använder i sin kommunikation av produkter som innehåller, eller kan tänkas innehålla, PFAS.
Då innehåller produkten PFAS
När något av dessa budskap används:
- Innehåller PFAS eller PFC
- Innehåller PTFE eller Teflon
Då kan produkten innehålla PFAS
Dessa budskap indikerar att produkten kan innehålla PFAS:
- Non-stick-beläggning
- Släppbeläggning
- Fri från PFOS och/eller PFOA
Då vet du att produkten är PFAS-fri
- Om det står PFAS- eller PFC-fri
- Om produkten har keramisk beläggning
- Om järnet är i gjutjärn
Det här är PFAS
PFAS är en ämnesgrupp med över 10 000 kemikalier som är industriellt framställda. PFAS är extremt svårnedbrytbara och kallas därför för evighetskemikalier. PFAS-ämnen är problematiska för såväl hälsa som miljö. Ett antal PFAS-ämnen står med på EU:s kandidatlista för utfasning. Endast tre PFAS-ämnen (PFOA, PFOS och PFHxS) är förbjudna. EU utreder ett brett förbud för PFAS-ämnen.
För intervjuer:
Maria Hammarling, maria.hammarling@sverigeskonsumenter.se, 072-063 76 08
Presskontakt:
Yasemin Bayramoglu, yasemin.bayramoglu@sverigeskonsumenter.se, 0709-62 07 09
19 mars, 2025