De glittrar och doftar gott. Men i läppbalsam och smink-set som marknadsförs till barn döljer sig ämnen som kan vara allergiframkallande, misstänkt hormonstörande och dessutom miljöskadliga. Det visar sig när Sveriges Konsumenter och två andra organisationer, Forbrukerrådet i Norge och Forbrugerrådet i Danmark granskade innehållsförteckningarna på 102 produkter.

Resultatet: Ingen produkt får grönt ljus 

20 läppbalsam och 12 sminkset inhandlats i Sverige från företagen H&M, Lindex, KappAhl, Normal, Apoteket Hjärtat, Hemköp, Apotea, Leksakaffären.se, Amazon, Åhléns, Lekia, FyndiQ, Jollyroom och Partyhallen.

Läppbalsamen som ingår i granskningen
Läppbalsam som ingår i granskningen



Innehållsförteckningarna har granskats och klassificerats enligt danska Forbrugerrådet Tænks kriterier om oönskade ämnen, som använts i Danmark under många år. Produkterna får sen ett betyg från högsta A (innehåller inga oönskade ämnen) till B och C (innehåller oönskade ämnen).    

Hela 29 av 32 granskade produkter får sämsta betyget C. Ingen av produkterna som vi köpt i Sverige klassas som A och endast två läppbalsam och ett smink-set får medelbetyget B.   

Granskningen visar också att sex produkter innehåller misstänkt hormonstörande ämnen och att 26 produkter innehåller parfymämnen.  

0 produkter fick betyg A, 3 produkter betyg B och 29 produkter bottenbetyget C



Företagen som säljer produkterna har fått möjlighet att kommentera informationen om deras produkter.
  

Åhléns har valt att ta bort produkten ur sitt sortiment. Lindex lyfter sitt pågående utfasningsarbete kring oönskade kemikalier i kosmetika. 

Inte farliga i sig – men onödiga

De oönskade ämnen som vi har granskat är inte olagliga. Och innebär ingen direkt fara för vare sig dig eller ditt barn, men de bör helst väljas bort.  

Därför bör produkterna väljas bort: 

  • Bekymmersamma ämnen. EU har listat många doftämnen som bekymmersamma. Dessa ämnen ska tydligt framgå på produktens förpackning. De flesta konsumenter vet dock inte om detta, vilket gör det svårt att välja bort.

  • Barn är extra känsliga. Det är särskilt viktigt att undvika oönskade ämnen i kosmetikaprodukter för barn under 3 år. Enligt Läkemedelsverket bör produkter parfymämnen undvikas då det kan vara allergiframkallande. 

  • Sex av de granskade produkterna innehåller misstänkt hormonstörande ämnen. Hormonstörande ämnen kan bland annat negativt påverka våra möjligheter att få barn. 

  • Läpprodukter “äts upp". Vid användning av kosmetika för läpparna kan man inte undgå att få en del av innehållet i kroppen. Det har uppskattats att en person som använder läppbalsam dagligen får i sig cirka fyra läppbalsam per år, vilket gör det extra problematiskt.   
  • Många bäckar små. Även om en produkts kemikalieinnehåll inte ensamt påverkar oss negativt är det viktigt att i det stora hela försöka minska antalet kemikalier vi utsätts för. Det finns nämligen risk för en så kallad cocktaileffekt när vi utsätts för en blandning, en cocktail, av ämnen. Läs mer.

Sammantaget: att marknadsföra sminkprodukter till barn, som dessutom innehåller oönskade kemikalier, är att sälja en onödig och potentiellt skadlig produkt. Detsamma gäller de läppbalsam vi har granskat, men här finns alternativ för den som vill undvika de oönskade ämnena. 

Hur är det med produkter i Norge och Danmark? 

När vi slår samman resultatet av granskningen i Norge, Danmark och Sverige visar det sig att enbart en av 102 produkter som organisationerna köpt in får en A-värdering. Totalt sex produkter från länderna får B i betyg och resterande får C. Majoriteten tar därmed hem ett bottenbetyg.  

Resultatet för produkter i Norge

Resultatet för produkter i Danmark

Tips till konsument 

  • Undvik att köpa sminkprodukter till barn. Det är ett onödigt sätt att utsätta kroppen för oönskade kemikalier. 

  • Välj miljömärkta läppbalsam. Genom att välja miljömärkt så som Svanen får du produkter som tagits fram med hänsyn till både dig och miljön.

  • Märkning för den med allergi. Är du allergisk eller orolig för att bli? Då kan du välja någon av de läppbalsam (eller läppcerat/lipbalm som de också kan kallas) som rekommenderas av Astma- och allergiförbundet. Märkningen tar dock inte hänsyn till om produkten innehåller andra problematiska ämnen som inte är kopplade till allergi.

  • Granska innehållsförteckningen. Här kan du få hela listan över oönskade ämnen i kosmetika för barn. På så vis kan du hålla utkik efter smink och läppbalsam som inte innehåller dessa ämnen.