I Södertälje kommun är 63 procent av livsmedelsinköpen ekologiska. I planering och tillagning använder man sig av konceptet Diet for a Green Planet som siktar på att hålla kostnaderna nere samtidigt som det ska vara ekologiskt.

Det genomsnittliga priset för måltiderna inom Södertälje kommun är 11,80 kr per måltid/elev! Genom att köpa större kvantiteter har kommunen visserligen tillgång till något lägre inköpspriser än vad man har som privatperson i butik, beräknat för ett hushåll överstiger recepten sällan 20 kr/person. Så voilà: ekologiskt och billigt samtidigt!

Foto: Fredrik Sederholm

 

Låt dig inspireras av recepten som används i Södertäljes skolkök! Här följer ett recept för höstiga dagar, fler säsongsanpassade recept finns på Diet for a Green Planets hemsida.

Bondomelett med potatis och svamp

Ingredienser för 4 portioner

4 ägg
4 dl mjölk
500 g kokta potatisar
50 g svamp
1 gul lök
1 näve babyspenat
2 tomater
1 knippe persilja
1 msk rapsolja
salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en ugnsform/bleck med olja.
  3. Skala och skiva löken. Skär övriga grönsaker, svamp och potatisen i ungefär lika stora bitar. Grovhacka persiljan.
  4. Vispa äggen med mjölken. Salta och peppra.
  5. Stek lök, potatis, svamp och resterande grönsaker lite lätt.
  6. Lägg grönsakerna i den smorda formen/blecket. Häll över äggsmeten samt persiljan.
  7. Grädda omeletten i ugnen i ca 25 minuter tills den stelnat och ytan har fått en gyllenbrun färg.
Fotograf: Fredrik Sederholm