1. Lillen i släkten fyller 4 år och du är på jakt efter den ultimata presenten. Vad är mest kemikaliesmart att ge bort?

  1. Klassiska träklossar i olika former, men i ny utgåva direkt från leksaksbutiken.
  2. Din brorsas gamla dinosaurie-figur från -97 som legat och samlat damm på vinden alldeles för länge.
  3. Hemmagjort slajm av ingredienser du har hemma: lim, linsvätska och vatten.

2. Du är bjuden på årets fest och ALLA ska dit. Men din garderob ekar tom och du har inget att ha på dig. Vilken tur att du har koll på hur du gör det bästa giftfria klädvalet, nämligen:

  1. Lånar den där härliga linneskjortan från din bästa kompis som du alltid varit avis på.
  2. Letar i god tid efter den perfekta outfiten på Wish till ett billigt pris, klickar hem och får den levererad till dörren flera dagar innan festen äger rum.
  3. Velar fram och tillbaka, men köper i sista sekund ett nytt plagg i din favoritbutik i stan 10 minuter innan festen börjar.

3. Det är en vanlig jobbdag, klockan har slagit 12, och det är lunchdags. Givetvis har du tänkt på att gift-minimera även här, och äter därför:

  1. Gårdagens middagsrester i en matlåda av glas.
  2. Soppa på rotfrukter i säsong som du värmt rykande het i micron i din gamla trotjänare - glasslådan som använts till hundratals luncher.
  3. Nylagad wok från stället nere på hörnet, ur en biobaserad take-away låda.

4. Vardagsrummet känns inte sådär mysigt och ombonat som du önskar och du bestämmer dig för att köpa en matta. Eftersom du inte vill ha en massa onödiga kemikalier väljer du:

    1. En trasmatta av urtvättade textilier i brokiga färger från en loppis. Billig dessutom.
    2. En naturfärgad ullmatta som är aningen stickig, men den ska tydligen bli mjukare med tiden. Svindyr, men den ska också hålla hela livet!
    3. En gosig ryamatta i polyester där smulorna magiskt försvinner så du slipper städa så ofta. Förra säsongens färg är dessutom på extrapris! Ett riktigt klipp, och det är ju billigt att köpa en ny när du tröttnat!

5. Men vad innehåller de egentligen!? Du ska köpa ett par nya hörlurar. Men hur gör du för att ta reda på om de innehåller några särskilt farliga ämnen?

      1. Du använder Kemikalieappen, skannar produktens streckkod och skickar en fråga till företaget. Som konsument har du rätt att veta om varor innehåller särskilt farliga ämnen, företaget måste svara inom 45 dagar.
      2. Du läser på förpackningen. Om produkten innehåller några farliga kemikalier ska det finnas en varningssymbol.
      3. Du köper hörlurarna i en väletablerad elektronikkedja. Eftersom de finns i deras sortiment kan du vara säker på att de är fria från särskilt farliga ämnen.

Facit:

1. A

2. B

3. A

4. C

5. C