Plast innehåller en mängd olika tillsatsämnen som kan vara skadliga. Eftersom plast släpper ifrån sig dessa ämnen med tiden så riskerar du att utsättas för skadliga ämnen. Det kan handla om kemikalier som på längre sikt kan ge hormonstörningar, vara allergiframkallande, påverka fertiliteten eller orsaka cancer. Därför vill vi ge några enkla tips på vad du kan göra för att minska risken att utsätta dig för skadliga ämnen från plast i din vardag.

1. Välj miljömärkt

Genom att välja en produkt med någon av miljömärkningarna nedan gör du ett säkert och kemikaliesmart val som sträcker sig längre än dagens lagstiftning. Dessutom uppmuntrar du företag som går i framkant! Spana efter dessa märkningar:

  • Svanen (nordiska miljömärkningen)
  • EU Ecolabel eller EU-blomman (EU:s miljömärkning)
  • Svalan (Astma- och allergiförbundets märkning)
  • Bra miljöval (Naturskyddsföreningen)
  • GOTS (den internationella miljömärkningen för textil)

Företags egna miljömärkningar bör du ta med en nypa salt. De har inte granskats av oberoende certifieringsorgan och behöver därför inte innebära att de är bättre för hälsan eller miljön än andra produkter som följer lagstiftningen. 

2. Spana efter plastsymbolerna 1,2,4 och 5

Du kan spana efter plastsymbolerna som anger vilken typ av plast produkten består av. Symbolen ser ut som en triangel med en siffra i, och brukar vara placerad undertill på produkten. Tyvärr är inte all plast märkt, men för de produkter som har en siffra är det ett enkelt knep! 

Nummer 1, 2, 4 och 5 är generellt sett bättre alternativ ur kemikaliesynpunkt, de står för:

  • 1: PET
  • 2 och 4: polyetylen (PE) av hög (HDPE) eller låg densitet (LDPE)
  • 5: polypropylen (PP)

Undvik alltså 3,6 och 7 eftersom de plasterna i större utsträckning visat sig släppa ifrån sig skadliga kemikalier. 

3. Handla inom EU

EU ligger i världstoppen när det gäller kemikalielagstiftning. Det är därför ett säkrare kort att handla varor som är tillverkade för den europeiska marknaden från europeiska återförsäljare. Och var lite extra uppmärksam när du e-handlar, eftersom det inte alltid framgår tydligt vem själva återförsäljaren är. Det har nämligen visat sig att varor utanför EU innebär större kemikalierisker, läs Kemikalieinspektionens rapport från 2021 här. Du kan alltid kolla efter CE-märkningen på prylarna. Den betyder att tillverkaren hävdar att produkten är tillverkad för den europeiska marknaden och följer EU:s kemikalielagstiftning.

 

4. Lukta och känn

Använd dina sinnen! Om en plastpryl luktar stickigt och starkt kan det vara ett tecken på att den innehåller skadliga ämnen. Då är det smartast att låta bli att använda den. Du kan testa att vädra föremålet utomhus  några timmar och se om lukten försvinner. Annars rekommenderar vi att du lämnar tillbaka varan i affären. 

Rensa bort de plastprylarna som känns klibbiga på ytan. Det kan vara ett tecken på att mjukgörare (ftalater) som är hormonstörande har börjat läcka. 

5. Lek med leksaker 

Leksaker är till för att lekas med. Därför har leksaker för barn hårdare regler för kemikalieinnehåll än andra produkter. Låta barnen leka med just leksaker, och undvik att ge elektronik och andra plastprylar till barn, särskilt till de allra yngsta som gärna stoppar sakerna i munnen. 

Begagnat är bra, men efter 2013. Reglerna för kemikalieinnehåll i leksaker uppdaterades 2013. Därför rekommenderar vi att använda leksaker som är tillverkade efter 2013. Det här är såklart tråkigt om mor- och farföräldrar till exempel har sparat massor av gamla leksaker från förr till sina barnbarn. Men använd ditt sunda förnuft! Barnen kanske kan leka med dom någon gång ibland när de är på besök? 

6. Använd Kemikalieappen och din rätt till information

Enligt EU:s kemikalielagstiftning Reach har du som konsument rätt att få information om en pryl innehåller något av de drygt 200 kemikalier som enligt EU anses vara "särskilt farliga".

Med hjälp av Kemikalieappen kan du enkelt fråga företag om prylars kemikalieinnehåll. Så här gör du:

1. Ladda ner Kemikalieappen här

2. Skanna prylens streckkod eller sök på produktnamn

3. Skicka en fråga om kemikalieinnehållet till företaget

Genom att ställa frågor till företag visar du dessutom att du bryr dig och kan påverka företag att erbjuda giftfria produkter!