Vi omger oss av kemikalier varje dag hela tiden. Alla är såklart inte skadliga, men det finns vissa som kan vara bra att undvika. Just i köket är det en god idé att minska på mängden oönskade ämnen, eftersom det finns en stor risk att kemikalier som finns i våra prylar i köket överförs till maten som vi sedan stoppar i våra kroppar.
Att kemikaliebanta kan låta övermäktigt och jobbigt. Men det behöver inte vara särskilt svårt. Prioritera de saker i ditt kök som du använder varje dag och som kommer i kontakt med mat. Då har du kommit en bra bit på vägen.
För att göra det enklare har vi samlat några grundprinciper som kan guida dig till ett giftfriare kök. Lycka till!
Plast och mat, inte alltid bra...
Plast och mat är inte alltid en bra idé. Märkligt nog har plasten ändå lyckats smyga sig in lite här och där i kökets vrår. Plast kan nämligen innehålla en mängd oönskade ämnen, till exempel bisfenol A som har reproduktions- och hormonstörande egenskaper eller hormonstörande ftalater. När plasten hettas upp eller kommer i kontakt med fett så släpper den gärna ifrån sig kemikalier. Därför kan du som grundregel komma ihåg att plast inte ska vara i kontakt med varm eller fet mat.
Trä, glas eller rostfritt stål är ofta bättre alternativ än plast.
Vill du inte sluta använda din favoritmatlåda i plast? Använd den kemikaliesmart i så fall:
- Kolla om lådan är märkt med bestick-symbolen som visar att den är gjord för att vara i kontakt med livsmedel.
- Undvik att förvara varm eller fet mat i plastlådan.
- Värm inte mat i plastlådan i micron. Lägg upp maten på en tallrik först.
Hormonstörande PVC-plast i textilier och golv
Ftalater heter den ämnesgrupp som gör plasten mjuk och böjlig. Men ftalater är också hormonstörande och kan dessutom försämra vår förmåga att få barn. Plastsorten PVC, som till exempel är vanligt i vaxdukar och plastgolv, innehåller ofta ftalater. Eftersom det handlar om relativt stora ytor blir det också stora mängder hormonstörande ämnen, och är därför bra att byta ut mot giftfriare alternativ.
Små barn och unga är särskilt känsliga för hormonstörande ämnen är därför extra viktiga att skydda från exponering. Det kan du göra genom att välja naturmaterial eller miljömärkta alternativ (Svanen, EU ecolabel, Bra miljöval och GOTS för textilier).
Om köksapparater och flamskyddsmedel
Elektriska köksapparater innehåller ofta flamskyddsmedel i syfte att minska brandrisken. Men många flamskyddsmedel som var tillåtna förr har idag förbjudits på grund av dess hälso- och/eller miljöfarliga egenskaper. Vissa har dessutom visat sig vara hormonstörande.
Så om du har en gammal köksapparat som börjar lukta starkt eller blir överhettad så är det nog dags att byta ut den mot en ny säkrare variant. Se till att apparaten är CE-märkt om du ska göra ett nyinköp. Då lovar producenten att de följer EU:s regler.
Evighetskemikalierna PFAS och non-stick
PFAS är en grupp på ca 10 000 konstgjort framställda kemikalier, som även går under namnen högfluorerande ämnen eller per- och polyfluorerade ämnen. De är bland annat populära i köket eftersom de har fett-, smuts- och vattenavvisande egenskaper. Men PFAS kallas också för "evighetskemikalier" eftersom de är extremt svårnedbrytbara i miljön. Eftersom PFAS-ämnen inte bryts ner lagras de i människor och andra levande organismer, och kan orsaka skadliga effekter. Till exempel kan PFAS vara reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande, de kan också försämra immunförsvaret och inlärningsförmågan.
I köket kan PFAS gömmas sig i prylar som utger sig för att ha en så kallad "non-stick"-beläggning, till exempel i stekpannor, ugnsformar och bakplåtspapper. Fråga efter PFAS-fria alternativ i din butik. En gjutjärnspanna är ett giftfritt alternativ till en stekpanna med PFAS, som dessutom kan användas i flera generationer om den tas väl om hand. För att göra ett giftfritt val av bakformar och bakplåtspapper kan du leta efter Svanenmärkta produkter.
Samlad exponering och cocktaileffekten
En enskild produkts kemikaliekomposition är sällan farlig att exponeras för någon gång ibland. Men eftersom vi ständigt utsätter oss för produkter och miljöer med tusentals kemikalier blir den samlade kemikalieexponering stor och riskerna för skadliga hälso- och miljöeffekter ökar. Här spelar bland annat cocktaileffekten roll, som innebär att olika ämnen i kombination med varandra kan få förändrade eller förstärka egenskaper, som i värsta fall orsakar skadliga effekter på vår hälsa och miljön. Genom att minska exponeringen för skadliga ämnen i vardagen, minskar vi samtidigt risken för skadliga effekter.
Här kan du läsa mer om cocktaileffekten.
Du har rätt att få information
Som konsument har du enligt lagen rätt att få information om en vara innehåller kemikalier som står med på EU:s värstinglista. Men det krävs att du frågar. Då måste företaget svara dig inom 45 dagar, om varan innehåller några av värstingämnena. Med vår app Kemikalieappen kan du enkelt använda din rätt till information, du skannar prylens streckkod och skickar en redan formulerad fråga till företaget! Ladda ner appen här.
15 december, 2020