1. Återbruka och dela

Att hushålla med resurser och återbruka gamla prylar är det mest miljövänliga sättet att konsumera. Då behöver inte nya prylar tillverkas och inte heller fler kemikalier användas. Tänk på att gamla prylar i vissa fall kan behöva bytas ut trots att de fortfarande fungerar, eftersom de kan innehålla giftiga kemikalier som tidigare var tillåtna. Till exempel leksaker av plast som är tillverkade innan 2013.  

2. Använd Kemikalieappen

Som konsument har du enligt lagen rätt att veta om produkter innehåller några skadliga ämnen som står med på EU:s värstinglista. Men det krävs att du frågar. Det hjälper vår app Kemikalieappen dig med! Ju fler vi är som skannar och frågar företag om farliga kemikalier, desto mer visar vi att vi bryr oss. Tillsammans kan vi göra skillnad för en giftfri vardag!

3. Välj miljömärkt

Den svenska miljömärkningen Svanen, europeiska EU Ecolabel (EU-blomman) och Naturskyddsföreningens Bra miljöval är märkningar som visar att produkterna är miljövänliga och har hårda krav på kemikalieinnehåll. Det finns också andra märkningar för särskilda produktgrupper som du kan kolla efter för att göra miljövänligare val, till exempel GOTS och ÖKO-TEX för textilier, och Astma-och allergiförbundets märkning Asthma Allergy Nordic (tidigare Svalan) för produkter som till exempel målarfärg, tvättmedel och schampo.

4. Lukta och känn

Om en produkt luktar starkt och plastigt trots att den vädrats utanför förpackningen kan det vara ett tecken på att den innehåller oönskade ämnen. Sådana produkter bör slängas (i brännbart). Samma sak gäller för plastleksaker som är lite klibbiga på ytan eller tillverkade innan 2013, eftersom de då troligtvis innehåller hormonstörande mjukgörare, så kallade ftalater.

5. Tvätta och vädra

Nya textilier bör tvättas, eller åtminstone vädras, innan de används för första gången, eftersom det används extremt mycket kemikalier vid tillverkning av textilier. Möbler är också ofta behandlade med kemikalier, så det är därför bra att vädra när nya möbler har fått flytta in. (Obs! Se gärna till så att du väljer möbler utan de skadligaste kemikalierna. Det kan du få hjälp med genom Kemikalieappen!) Vädra också lite extra om du renoverat hemma eller målat om en vägg, så du får bort så mycket damm och kemikalier som möjligt.

6. E-handla inom EU

EU har bland världens striktaste kemikalielagstiftningar. Men när du som privatkonsument direktimporterar produkter genom e-handel från länder utanför EU gäller inte EU:s lagstiftning som skyddar dig från att produkterna innehåller farliga kemikalier. Därför är det bäst att e-handla från länder inom EU. Håll extra koll på att produkterna är CE-märkta, eftersom företaget då lovar att hålla sig till de kemikalieregler som gäller inom EU.

e-handla