Genom appar i mobilen och spårningskakor på webben kartläggs stora delar av ditt liv. Vad du klickar på, vilka platser du besöker och vem du umgås med registreras och sammanställs i detaljerade profiler.
Det är nästan omöjligt att vara helt anonym på nätet, men här följer 5 grundläggande tips som hjälper dig att utöva lite mer makt över vad företagen får veta om dig.
1. Ladda inte ner vilken app som helst
Det är tyvärr vanligt att appar samlar in och skickar vidare uppgifter om dig. Särskilt om appen är gratis och innehåller annonser. Men vissa appar är värre än andra och kan likställas med regelrätta spionprogram. Följ därför aldrig uppmaningar om att ladda ner appar från personer eller företag du inte känner till.
2. Kontrollera vad dina appar har åtkomst till
För att fungera kräver appar mer eller mindre åtkomst till olika delar av din telefon. En app som till exempel Instagram behöver åtkomst till din kamera, medan en träningsapp kan behöva komma åt din GPS för att registrera dina löprundor. Fråga dig själv om appen verkligen behöver funktionerna den begär åtkomst till. Tänk på att många appar fungerar även om du inte godkänner alla förfrågningar (t.ex. plats eller kamera).
3. Stäng av GPS, Bluetooth och Wifi när du kan
Att fysiskt spåra konsumenter är oerhört värdefullt för många företag. Informationen avslöjar mycket om vilka vi är och vad vi tycker. GPS (plats), Bluetooth och Wifi är tre av de vanligaste och mest precisa sätten som du spåras på. Stäng därför av dessa när du inte aktivt använder dem.
4. Ta bort appar du inte längre använder
Ta för vana är att då och då inventera dina appar och ta bort dem du inte använder. Många är vi som råkat ladda ner en app trots att appen kändes lite suspekt och kanske krävde tillgång till både kamera och GPS utan att vi förstod varför. Genom att rensa bort appen kan den inte fortsätta att samla in information om dig bakom din rygg.
5. Testa en integritetsvänlig webbläsare och sökmotor
Genom så kallade kakor och fingeravtrycksspårning kartläggs ditt beteende på webben. Google, Facebook och en uppsjö av adtech-företag följer dig från sida till sida och samlar in uppgifter om vad du klickar på, hur länge du läser en viss artikel och vad du knappar in i sökrutan. Vissa webbläsare, som till exempel Brave, Firefox och Safari erbjuder ett visst skydd mot denna typ av spårning. Exempel på integritetsvänliga sökmotorer är DuckDuckGo och Startpage.
30 juli, 2020