1. Köp helst direkt från biljettförsäljaren
Om du köper biljett direkt från förstahandssäljaren, till exemepel arrangören eller Ticketmaster så riskerar du inte att bli lurad. Om du har rätt att få pengarna tillbaka? Jo, om evenemanget ställs in - men inte om du fått förhinder eller ångrat dig.
2. Se upp för utländska webbplatser
Oseriösa biljettförsäljare kommer och går, ibland med tillfälliga utländska sajter. Till exempel kan en e-biljett kan skrivas ut hur många gånger som helst och sedan säljas till lika många personer. Men när en person använt biljetten är den förbrukad och resterande köpare stoppas i entrén. Googla därför alltid företagets namn och se om du hittar klagomål från tidigare kunder.
3. Använd kreditkort eller Visa
Har du ett kreditkort eller ett Visa-kort? Använd det! Det gör att du kan kräva banken på ersättning om du blir lurad. Det gäller alla dina köp på nätet.
4. Håll koll på valutan – slipp betala 6000 kr för Håkan Hellström
Står det att du ska betala i SEK eller EUR? Var uppmärksam. Vi har fått samtal från personer som till exempel trott att de betalat 650 kronor för en Håkan Hellström-biljett, när det egentligen var 650 euro.
5. Kolla upp privatpersoner och träffas IRL
Vill du köpa biljetter av en privatperson? Ta reda på namn, telefonnummer och adress, samt om du kan hitta info om personen på nätet. Träffas helst på riktigt när du ska betala och få dina biljetter.
6. Tänk på att andrahandsbiljetten kan vara dyr
I Sverige är det, till skillnad från många andra länder, lagligt att sälja biljetter i andra hand till ett betydligt högre pris än det ursprungliga. Du avgör om det är värt det.