Om ungdomsprogrammet

Vi har fått finansiering av Allmänna arvsfonden för att starta upp ett ungdomsprogram tillsammans med och för unga. Ny söker vi en engagerad projektledare som vill vara med och leda detta spännande arbete!

Projektets målgrupp är unga personer 16–30 år inklusive unga med lindriga intellektuella funktionsnedsättningar. Projektets syfte är att unga ska kunna lära sig mer om och påverka konsumentfrågor som är aktuella för just dem. Det kan handla om de egna rättigheterna som konsument, hållbar konsumtion, att ha en ekonomi som håller, att ha en bostad och integritet på nätet.

Hur programmet i detalj kommer att se ut är inte bestämt än. Projektledaren har, gemensamt med de unga som är engagerade i projektet, stort utrymme att skapa och utforma inriktningen och aktiviteterna som ska genomföras.

Däremot finns en tilltänkt struktur. Den består dels av en utvecklingsgrupp som leds av projektledaren och som är aktiv ett år i taget. Deltagarna kan planera och genomföra egna aktiviteter utifrån en egen budget. En annan central del i projektet är regelbundna ungdomsforum där unga från olika sammanhang möts och lär av varandra genom samskapande workshops om konsumentfrågor, inflytande och delaktighet.

Syftet är även att integrera unga i organisationens befintliga verksamhet. Genom att delta i kansliets arbete med kampanjer, ståndpunkter och remisser kan deltagarna lära sig mer om och göra sina röster hörda i konsumentfrågor som är viktiga för just dem. Syftet är också att skapa en ekonomiskt och organisatoriskt långsiktigt hållbar struktur för detta inom organisationen.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Projektledarens övergripande uppgift är att leda arbetet med att bygga upp en struktur för ungas engagemang inom Sveriges Konsumenter och implementera denna i organisationen.

En viktig uppgift är leda arbetet med utvecklingsgruppen som består av ca 10 deltagare och som löper ett år i taget.

Mer konkret ingår i tjänsten att bland annat:

  • Rekrytera deltagare till utvecklingsgruppen och sprida kännedom om programmet
  • Tillsammans med deltagarna i utvecklingsgruppen planera struktur (arbetssätt, årshjul mm) och aktiviteter för ett år i taget
  • Tillsammans med deltagarna i utvecklingsgruppen planera och genomföra ett till två ungdomsforum per år (dessa kan vara fysiska eller digitala)
  • Koordinera och upprätthålla samarbetet med de organisationer som är samarbetspartner i projektet
  • Delta i möten med ”råd- och stödgruppen” som följer projektet och är ett stöd till projektledaren
  • Bidra till att säkerställa finansiering för projektets fortlevnad
  • Administrativa uppgifter och budgetuppföljning
  • Ansvara för framtagande av projektrapport till Allmänna arvsfonden efter varje avslutade projektår

Kvalifikationer

Vi lägger stor vikt vid relevanta erfarenheter och hur du är som person. För att passa in i rollen som projektledare bör du vara ansvarstagande, lyhörd och ha lätt för att samarbeta med andra. Dessutom har du ett positivt och lösningsorienterat synsätt och är nyfiken på att utvecklas och att lära dig nya arbetssätt och metoder.

Vi tror även att det är viktigt att du tillhör projektets målgrupp, alternativt är nära målgruppen i ålder och erfarenhet.

Ett krav för tjänsten är att du har erfarenhet av att arbeta med ungas organisering. Du kan ha fått denna erfarenhet genom arbete, ideellt engagemang eller på andra sätt.

Dessa kvalifikationer ser vi som meriterande:

  • Erfarenhet som projektledare. Det är särskilt meriterande om du tidigare har jobbat med projekt finansierade av Allmänna arvsfonden.
  • Erfarenhet av arbete i ideella organisationer
  • Kunskap om och nätverk inom unga civilsamhället
  • Kunskap om och erfarenhet av att sköta administrativa uppgifter, budgetuppföljning och ekonomisk rapportering
  • Intresse för rättighets- och samhällsfrågor

Arbetstid/varaktighet

  • 100% tjänst, vilket motsvarar 37,5 timmar i veckan med 30 dagars semester. Målstyrd arbetstid.
  • Visstidsanställning under 1 år med möjlighet till förlängning upp till 3 år.
  • Tillträde: Från 1 september eller efter överenskommelse.

Lön

Efter överenskommelse. Vi har kollektivavtal med Fremia/Unionen.

Om Sveriges Konsumenter

Sveriges Konsumenter arbetar för alla konsumenters bästa genom att granska företag, påverka politiken och stärka konsumentmakten. Organisationen är en ideell och oberoende paraplyorganisation med 20 medlemsorganisationer. Arbetet sker genom politisk påverkan och opinionsbildning både i Sverige och internationellt och genom informationsinsatser och omfattande projektverksamhet.

Sveriges Konsumenter ger även ut tidningen Råd & Rön. Sammanlagt arbetar ca 25 personer på det gemensamma kontoret vid Gullmarsplan i Stockholm där tjänsten kommer att vara förlagd. Mer om Sveriges Konsumenter hittar du här.

Kontaktinformation

Sara Tunander, kanslichef, sara.tunander@sverigeskonsumenter.se

Är du intresserad av tjänsten?

Ansök genom att fylla i ett formulär där du svarar på frågor.

Du hittar frågorna här!

Vi kommer inte att svara på ansökningar som endast skickar in CV eller personligt brev. Enda sättet att ansöka är att svara på frågorna.

Sista ansökningsdag är 18 augusti 2024.