Sommaren 2022 slog Högsta domstolen fast att bankerna har ansvar vid bankbedrägerier vid så kallat obehöriga transaktioner. Alltså när bedragaren kommit över koder och själv gjort pengaöverföringen.
Problemet är bara att domen blev tandlös då bankkunder i hög utsträckning hetsas/manipuleras att själva överföra pengarna – i tron om att de därigenom ska skydda sina pengar. Det har gjort att bankerna kunnat skylla på sina kunder medan de själva gått skadefria.
Det fick Konsumentombudsmannen, KO, att driva ett andra ärende till domstol för att få utreda bankens ansvar då Nordeakunden John-Erik Johansson efter ett flera timmars manipulativt samtal lurats höja sin beloppsgräns på Swish för att sedan godkänna en överföring till bedragarna. Borde banken – med vetskapen om de utbredda bedrägerierna – gjort mer?
– Det här var ett väldigt viktigt ärende för alla bankkunder. Vem som helst kan utsättas för bedrägerier. Det är väl dokumenterat vilka grova metoder som bedragarna använder – och hur svåra de är att värja sig emot även för den mest påläste, säger Anna Sjöblom, ordförande för Konsumentvägledarnas förening.
Bankerna behöver ta ansvar
I dag kom så domen – tingsrätten går på bankens linje. Ett beslut som enligt Sveriges Konsumenter och Konsumentvägledarnas förening kan få svåra konsekvenser för bankkunderna.
– Det är ett otroligt tufft besked som tingsrätten ger alla som utsatts för bankbedrägerier i dag. Vi konsumentvägledare möter dagligen människor som förlorat sina besparingar på grund av bedrägerier som möjliggjorts av bankernas bristande säkerhet. Det är hög tid att bankerna får ta ansvar för det, säger Anna Sjöblom.
Johanna Hållén, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter instämmer och menar att bankerna varit senfärdiga med att sätta in säkerhetsåtgärder som efterfrågats av såväl konsumentorganisationer som it-säkerhetsexperter.
– Så länge bankerna inte haft något att förlora har de inte agerat. Tyvärr ger inte dagens dom någon skjuts i säkerhetsarbetet. Nu får vi sätta hoppet till att EU snabbar på med lagstiftning som skyddar konsumenterna. Med tanke på alla som blivit lurade hittills – kan man fråga sig om bankerna har gjort vad som kunnat krävas för att förebygga brott, säger Johanna Hållén.
För intervjuer:
Johanna Hållén, johanna.hallen@sverigeskonsumenter.se, 073-221 65 88
Anna Sjöblom, anna.sjoblom@malmo.se, 040-34 58 26, 0708-79 26 72
Presskontakt:
Yasemin Bayramoglu, yasemin.bayramoglu@sverigeskonsumenter.se, 0709-62 07 09
08 november, 2024