1. Plasten
Ett vanligt paket bindor består av motsvarande 5 plastpåsar. Trist när det hamnar i miljön och i våra vattendrag. Det finns fortfarande många tabun kring mens vilket kan förklara att mensskydd spolas ner i toaletten. En undersökning i Storbritannien menar att ca 2,5 miljoner tamponger, 1,4 miljoner bindor och 700000 trosskydd spolas ner där varje dag!
2. ”Doftneutraliserande teknologi”
Ja, eller alltså i klartext: det finns numera parfymerade bindor som sägs neutralisera oönskad lukt. Ofräscht tycker vi! Parfymerade produkter är uselt för doftöverkänsliga och kan orsaka besvär även för alla andra som inte vill ha parfym i underkläderna…
3. Innehållet?
Vad vet vi då om innehållet i dessa produkter. Efter att Sveriges Konsumenter tryckt på för en tillsyn av dessa produkter (som tidigare saknats!) så testades mensskydd av Kemikalieinspektionen 2018. Vår tidning Råd & Rön testade också mensprodukter 2016. Glädjande nog hittades inte några farliga kemikalier i någon av testen! Däremot hittade Råd & Rön spår av bekämpningsmedlet glyfosat i ett av de ekologiska alternativen..! Vi tycker fortfarande att mensskydd borde vara produkt som granskas av myndigheter löpande.
4. Medicinteknisk eller konsumentprodukt?
En tampong eller binda ser nog mer eller mindre likadan ut var man än i världen köper den. Men mensprodukter betraktas på olika sätt i olika länder. Inom EU klassas de som konsumentprodukter vilket betyder att de inte måste gå igenom den etablerade kvalitetsprocess som finns för medicintekniska produkter. Detta trots att produkterna ju används på känsliga delar av kroppen som slemhinnor. I USA däremot klassas de som medicintekniska produkter.
5. Global standard saknas fortfarande!
Över hälften av världens befolkning menstruerar under stora delar av sitt liv. Ändå finns det fortfarande inget tydligt regelverk som garanterar att tamponger, bindor, menskoppar och andra mensprodukter är säkra och fungerar som de ska. Som det finns för tex kondomer och sexleksaker. Men nu kan det förhoppningsvis bli av! Sveriges Konsumenter & en rad andra svenska organisationer har tagit fram ett förslag på vad som skulle behöva standardiseras. Nu håller vi bara tummarna för att tillräckligt många ISO-medlemsländer röstar ja så att arbetet blir av.
Fråga företagen – du har rätt att veta!
Till sist, kom ihåg att du kan fråga företagen för att vara säker på att produkter inte innehåller farliga kemikalier. Ladda ner Kemikalieappen – skanna eller skriv in streckkoden och skicka den färdigformulerade förfrågan.
13 oktober, 2021