Granskningen visar att 19 av de största bankerna, fondbolagen och pensionsfonderna i Sverige investerar totalt 203 miljarder kronor i fossilbolag. Det handlar om över 150 bolag som är aktiva i fossilbranschen, framför allt inom olje- och gasutvinning. Mer än hälften av bolagen fortsätter dessutom att expandera den fossila verksamheten.

– Att investera spararnas pengar i expanderande fossilbolag mitt i en brinnande klimatkris, där vi just upplevt det varmaste året någonsin, är otroligt ansvarslöst. Det tror jag många svenskar blir väldigt upprörda över, säger Jakob König.

Jagar nya fyndigheter

Alla granskade finansaktörer utom Alecta investerar i bolag som fortsätter jakten på fossila fyndigheter, trots att det strider mot klimatmålen i Parisavtalet. Bland annat investerar de i 17 av de värsta oljebolagen som har störst expansionsplaner. Totalt 46 miljarder kronor.

Dessa bolag planerar att expandera utvinningen med 113 miljarder fat olja de närmaste åren. Det handlar om oljejättar som Exxon, Shell och BP som planerar nya oljefält i ett tjugotal länder, inklusive Kazakstan, Nigeria och Angola. Flera av dem använder också utvinningsmetoder med stora risker för miljöskador, exempelvis utvinning i Arktis och utvinning av oljesand.

– Fondbolagen försvarar investeringarna med att de ställer klimatkrav, men bolagen lyssnar ju inte utan fortsätter i helt fel riktning. Vi behöver styra om pengarna till företag som står för klimatlösningar i stället, säger Jakob König som leder initiativet Fair Finance Guide på organisationen Sveriges Konsumenter.

Nordea investerar mest

Storleken på investeringarna och vilken typ av fossilbolag det handlar om skiljer sig stort mellan fondbolagen. Klart störst fossila investeringar har Nordea (52 miljarder kronor) och statliga AP7 (45 miljarder kronor), som förvaltar 5,5 miljoner svenskars pensioner. Pensionsbolaget Alecta är den enda i granskningen som inte har några investeringar alls i fossilbolag.

Rekommendationen till svenska sparare är att flytta sina pengar till fossilfria alternativ.

– Fråga efter fossilfria produkter eller byt fondbolag om du inte vill vara kund hos någon som investerar i klimatvärstingar, tipsar Jakob König.

Graf över investeringar

För intervjuer:
Jakob König, sakkunnig och ledare av Fair Finance Guide, 073-037 92 93, jakob.konig@sverigeskonsumenter.se

Presskontakt:
Yasemin Bayramoglu, tel 0709-62 07 09, yasemin.bayramoglu@sverigeskonsumenter.se

Om granskningen
Informationen om innehaven kommer från databasen Investing in Climate Chaos samt fondbolagens senast tillgängliga innehavslistor. Alla innehaven är hämtade under första halvåret 2024. Fossilbolagen som omfattas finns på de internationella listorna Global Coal Exit List och Global Oil and Gas Exit list, som visar vilka bolag som är aktiva inom kolbrytning och kolkraft, utvinning och transport av olja och gas, samt expansion av dessa verksamheter och expansion av gaskraft. Bakom listorna och databasen står tyska organisationen Urgewald. Mer om metoden och urvalet finns här.

Om Fair Finance Guide
Fair Finance Guide är ett initiativ som granskar hur hållbart svenska banker och andra finansaktörer investerar och lånar ut pengar. Syftet är att ge konsumenter och allmänheten större insyn och möjligheter att påverka som kunder. Initiativet finns i över 20 länder och leds i Sverige av Sveriges Konsumenter i samarbete med Naturskyddsföreningen, Diakonia, Fair Action och World Animal Protection. Läs mer på www.fairfinanceguide.se

Det här kan du göra

Mejla din bank och säg vad du tycker.