Huden är vårt största organ. Den ska vara stark och fungera som en skyddsbarriär, samtidigt som den ska vara så känslig att vi kan uppleva minsta smekning. Så vad matar du din hud med för skönhetsprodukter?
En ny undersökning gjord av den danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet Tænk Kemi i samarbete med systerorganisationer runtom i hela världen, däribland Sveriges Konsumenter, visar att många av våra populäraste skönhetsprodukter innehåller en lång rad ämnen som kan vara skadliga för såväl vår hälsa som för miljön.
En global granskning
Tæenk satte samman en lista med de 39 mest populära skönhetsprodukterna bland användare av den danska appen Kemiluppen. Här ingår schampon såväl som hudkrämer och smink. Sedan jämfördes innehållet med samma produkter i 33 andra länder. Produkterna betygsattes från A till C, där C betyder att produkten innehåller en eller flera problematiska ingredienser.
Syftet var dels att ta reda på vad det är för ingredienser, dels att granska om det är samma innehåll i alla länder eller om företagen sysslar med så kallad ”dual quality”, alltså att de byter ut ingredienser beroende på var produkten ska säljas.
Många svenska produkter får bottenbetyg
Alla produkter finns förstås inte på alla marknader. På den svenska marknaden hittade vi 31 av de 39 produkterna. Här ingår billiga schampon som man köper i mataffären, likväl som premiumprodukter för hundratals kronor, som exempelvis Elizabeth Ardens Eight hour cream. Men prislappen säger inte så mycket om innehållet skulle det visa sig.
Nära tre av fyra produkter (71 procent) på den svenska marknaden hamnade i kategori C. Däribland nämnda kräm, liksom Kiehls Ultra Facial Cream. Bara två produkter (6,5 procent) var fria från oönskade ämnen och hamnade i kategori A. I C-gruppen finns produkter för såväl vuxna som barn. De två barnprodukterna som var med i granskningen fick bottenbetyg. Sju av produkterna finns i bättre versioner i andra länder. Läs hela listan här.
Producenterna mixtrar med ingredienserna
Att som producent ägna sig åt dual quality kan vara ett sätt att hålla nere produktionskostnaderna. Man byter helt enkelt ut en dyrare ingrediens mot en billigare, vilket betyder att det som ser ut att vara exakt samma produkt kan vara väldigt olika i realiteten. För de totalt 39 granskade produkterna återfanns hela 176 olika versioner, se hela listan här.
Värstingexemplet i just den jämförelsen är mjällschampot Head & Shoulders. I 26 av de totalt 34 länderna kan man köpa schampot – och i hela 13 olika versioner. I var annat land är sammansättningen alltså annorlunda.
Andra tillverkare som är pigga på att ändra i ingredienslistorna är L’Oréal och Colgate. Deras två produkter återfanns i nio respektive åtta olika versioner vardera. I vissa fall var skillnaderna i de olika versionernas innehåll dessutom så pass stora att de genererade olika betygssättning, eftersom vissa recept innehöll fler oönskade ämnen än andra.
Brister i innehållsförteckning
Alla skönhetsprodukter måste enligt lagen ha en innehållsförteckning på själva produkten. Tyvärr hänger inte lagstiftningen med, och därför kan webb-butiker komma undan med att inte erbjuda en ingredienslista online. Seriösa aktörer gör dock det, och går i framkant för att underlätta för sina kunder att göra informerade köpval.
Vid flertalet tillfällen stötte vi dock på att ingredienslistorna på nätbutikernas hemsidor inte alltid stämde överens med den innehållsförteckningen som sedan var på den befintliga produkten. Det hände till och med att en webb-butik hade angivit ett förbjudet ämne in ingredienslistan online, men när produkten sedan levererades var det en annan version som inte hade det förbjudna ämnet i sig.
65 problematiska ämnen
På listan över tveksamma ingredienser som hittades i vår granskning finns inte mindre än 65 olika ämnen. 38 av dem anses mer än problematiska och får därför betyget C. Här ingår bland annat hormonstörande ämnen, ämnen som kan påverka fortplantningen och ämnen som kan ge livsvarig allergi. Här är hela listan på ämnen – och hur de påverkar.
Forskare pratar ofta om den så kallade cocktaileffekten. Då menar man att ett enskilt ämne inte behöver utgöra direkt fara, men att flera olika kemikalier ihop kan få kombinationseffekter som är svåra att överskåda. Därför är det viktigt att producenterna är så försiktiga som möjligt med kemikalier som kan påverka vår hälsa och miljön. Det här testet visar att den hänsynen inte tas.
Så vad gör man som konsument om man nu inte vill riskera att få hem en produkt med hormonstörande eller allergiframkallande ämnen? Här är några tips!
3 tips för att göra bra val
- Välj produkter som är miljömärkta med Svanen eller Bra miljöval, alternativt Astma- och allergiförbundets Svalanmärkning.
- Titta på innehållsförteckningen. Ingredienserna ska stå på själva produkten (det är dock inget krav för onlinebutiker). Här är listan på ämnen du bör undvika.
- Tänk på att det inte nödvändigtvis är ”samma” produkt om du shoppar utomlands.
Läs den fullständiga rapporten om granskningen här.
Vill du veta mer? Kontakta:
Maria Hammarling, projektledare, 072-063 76 08
Christin Holm Gatica, kommunikationsansvarig, 072-230 99 23
27 november, 2020