1. Lagar storkok.
  2. Letar extrapriser.
  3. Tänker både en och två gånger innan jag handlar mat och använder allt jag köper, tittar när de är nedsatt pris på sista chansen-varorna.
  4. Köper mycket baljväxter.
  5. Har dragit in på det mesta som inte är nödvändigt, säljer av saker.
  6. Sparar i matlådor all mat som blir kvar från måltider. Försöker äta veckobaserat efter erbjudanden.
  7. Jämför priser.
  8. Bakar bröd, nyttjar rester till annan rätt som till exempel pyttipanna.
  9. Jag avstår sådant jag kanske alltid köpte innan men som affärerna tar överpriser på.

    Baljväxter.
  10. Mer linser och bönor, mindre färska grönsaker.
  11. Handlar i flera butiker för bästa möjliga pris och utnyttjar alla rester till max.
  12. Snålar med allt. Hoppar över utgifter som till exempel frisör, gym osv.
  13. Storhandlar.
  14. Jobbar extra.
  15. Drar in på maten, äter mer blodpudding.
  16. Vi försöker spara in på andra saker än mat, som kläder och resor.
  17. Väljer billigare alternativ. Köper mindre "lyxprodukter", saker man bara äter för att det är gott. Godis, snacks med mera.
  18. Planering!
  19. Anpassar måltider efter det som är billigt just nu. Drygar ut maten med att blanda i till exempel morötter och vitkål.
  20. Lagar husmanskost själv från grunden. Handlar i billigaste butikerna. Köper varor med kort datum som är till nedsatt pris.
  21. Småhandlar inte.
  22. Handlar bara det som står på listan.
  23. Lagar mat från grunden.
  24. Äter mer vegetariskt som bönor, linser och rotsaker. Inte vegetariska färsprodukter som är dyra. Köper inte färdigmat utan lagar maten själv. Lagar mycket mat åt gången och fryser in färdiga portioner.
  25. Släng aldrig mat! Absolut viktigast. Inget får bli för gammalt.
  26. Spar in genom att köpa på olika affärers extrapriser.
  27. Lagar mat från grunden och är vegetarian.
  28. Hittar på nya rätter utifrån vad som finns i kylen.
  29. Inget kaffe och inget kaffedopp. Inga nya kläder. Tvättar mindre, stryker och manglar inte, duschar färre gånger och kortare. Har timpris-el och anpassar aktiviteter till elpriset.
  30. Planerar veckans middag och veckohandlar, undviker spontanbesök i affären, hittar lösningar på det som finns. Handlar annat secondhand.
  31. Värderar det som är viktigt, avstår snacks och godis.
  32. Ät upp all mat! Ta tillvara på allt, frys in om det blir mat över och inte kommer att ätas upp inom 1–2 dagar. Planera matinköpen, handla inte när du är hungrig.
  33. Köper inte för att "det kan vara bra att ha" hemma. Vi äter ur frys och kyl.
  34. Avstår från sociala sammanhang som kostar. Promenad med vänner.
  35. Tar vara på restmat, slänger inget. Planerar ännu bättre. Hoppar inte över måltider, inte heller viktiga näringsämnen.
  36. Har alltid lagat mat från grunden, med mycket lokala och egenodlade råvaror. Och fortsätter så. Köper bra mat och lite "skräp" och färdigt.
  37. Portionerar 1 000:-/vecka för två. Köper det viktigaste och när det är slut så är det slut.
    Matlådor
  38. Tar med matlådor till jobbet, långkok, rotfrukter, lök, kål i grytor med kött.
  39. Bakar, gör egen havremjölk, gör eget "bregott" av smör, rapsolja och vatten. Och odlar på köksbänken under belysning.
  40. Jag hälsar på familjen en eller två helger i månaden.
  41. Färre insamlingsbidrag, mindre "lyxiga varor", mindre bilåkning, inga evenemang, inga spontaninköp, bevakar elkostnader, behåller vanan återbruk, second hand, inga extra tv- eller musikkanaler, begränsad prenumeration av tryckprodukter.
  42. Kycklinglever och strömming!
  43. Lagar mat från grunden, med högkvalitativa, ekologiska råvaror.
  44. Köper ost på extrapris, här kan man spara mycket.
  45. Gör storkok av sådant som jag köpt till extra pris och fryser in i portioner.
  46. Handlar över internet – lättare att ha koll och se rabatter.
  47. Vi har skaffat färdig matkasse. Just nu är det billigare att betala 900 kronor i veckan för 16 portioner än att åka och handla i matbutik. Vi handlar bara när det är nödvändigt och då blir det bröd, mejeriprodukter och frukt.
  48. Jag har alltid sett på priser och handlat extrapriser och ev bonusrabatter. Alltid tagit vara på rester, inte slängt mat trots utgånget datum, utan testat om det är ätligt.
  49. Gör storinköp två gånger/månad och köper endast mjölkprodukter oftare.
  50. Har börjat med kreditkort för kontroll av månadens inköp.
  51. Lagar storkok och fryser in portioner och skriver vilken dag de ska ätas.
  52. Har alltid köpta djupfrysta grönsaker på extrapris.
  53. Gör hummus eller bönröror till pålägg i stället för ost.
  54. Fönstershoppa i stället för på riktigt. Köp mer näringsrik mat för pengarna.
  55. Äter inga mellanmål, aldrig äter ute, inga kafébesök, inga roliga aktiviteter som kostar pengar, inga medlemskap med mera.
  56. Äter mest vegetariskt. Köper torra bönor och blötlägger och kokar själv.
  57. Äter efter säsong, köper småskaligt och lokalproducerad med massor av smak så att det inte behövs lika mycket.
  58. Har köpstopp för bland annat kläder, köper inget nytt till hemmet.
  59. Lärde mig som mycket ung, att har man hundra kronor till mat, går man inte och köper en oxfilé för 180 kronor kilot. Man köper billiga rotfrukter, en bit korv och kokar soppa. Då räcker pengarna till knäckesmörgås med ost också till minst två måltider för fyra personer.
  60. Mindre med godsaker, typ kaka/fika och godis. Även mindre konsumtion av alkohol.
  61. Köper inga rengöringsmedel, använder citron, bikarbonat och bakpulver.
  62. Ät inte för stora portioner, lägg till utfyllnad när du lagar mat, baka brödet själv, köp ej färdiglagad mat! Grönsaker är billigare än kött och fisk. Kolla kilopriset.

  63. Fundera på vad som gör dig glad, det kanske är värt att äta havregrynsgröt som jobblunch för att kunna ta en mysig kaféfika på helgen.
  64. Håller mig till en matlista, äter maten som är bestämd. Köper inte öl och dricka. Snacks är en lyxvara.
  65. Tidigare kunde jag äta/fika då jag blev hungrig då jag var på språng i stan, numera finns oftast ett äpple/knäckebröd med i väskan så jag ”klarar” mig tills jag kommer hem.
  66. Använder mycket rotsaker och grönsaker i matlagningen. Kollar kilopris när jag handlar. Lockpriser luras ofta. Köper kött utan ben i och köttfärs i större förpackning som jag delar och fryser in.
  67. Äter extremt billigt vissa dagar för att ha råd att äta dyrare andra dagar.
  68. Gröt ett mål om dagen. Blir mer ris, pasta och frysta grönsaker samt ett mål med smörgås.
  69. Slänger inget. Letar recept för rester. Fryser ner. Det som blivit ståendes oöppnat kan jag erbjuda i gratisgrupper eller dela med grannar. Bjuder vänner som har det tufft på en enklare middag hemma. Picknick i stället för fik. Knytkalas.
  70. Bakar bröd och fikabröd själv.
  71. Hoppar över köpepizza och bröd. Äter billigare mat när jag är själv för att bibehålla samma varor för familjemåltider.
  72. Jag handlar kläder och inredning second hand.
  73. Äter som vi gjorde förr, mer kål till exempel. Inga halv- och helfabrikat.
  74. Jag lägger bönor i blöt. Mixar egen havredryck av eko havregryn, eko varmpressad rapsolja (Willys har den) och vatten o lite salt. Silar i nötmjölkpåse, häller upp i glasflaska med porslinslock och har i kylen.
  75. Jag köper stora påsar med flera kilo utrensad frukt, för halva priset i en invandrarbutik. Jag köper tofu och halloumi/grillost till halva priset/extrapris, fryser in och tar fram vid behov.
  76. Jag fryser in bananskivor och gör en god veganglass: nicecream med lite vatten eller havredryck. Jag plockar o fryser in bär som aronia på hösten och blandar i bananglassen.
  77. Ofärgat och oparfymerat diskmedel fungerar också som fönsterputs och städmedel, samt handtvätt.
  78. Lufta kläderna och tvätta mer sällan.
  79. Spara vatten genom att ha en eller flera flaskor vatten i kylen samt låt rinnande vatten rinna ner i en behållare i stället, som kan användas till att vattna växter eller städa.
  80. Gå eller cykla om du kan, i stället för att ta buss eller bil.
  81. Köper bara näringstät mat av högsta kvalitet. Äter hemma och gör matlådor.
  82. Jag har en budget och lagar mat på fina råvaror. Jag har aldrig slängt mat och precis som förut jämför jag priser innan jag köper något, Pricerunner är en bra sajt för alla varor.
  83. Hushållet äter mindre kött.
  84. Ställer mig frågan om jag ”villhöver” eller behöver det, kollar extrapriser, inventerar i skåpen innan jag handlar, handlar alltid efter lista.
  85. Använder airfryern mer, mindre fett och tid går åt. Gör mat från grunden. Tar reda på rester och gör ny maträtt av det. Dricker vatten till maten. Inventerar kylen och skafferiet oftare för att minska svinnet. Bakar bröd till egna soppor. Äter gröt på morgonen. Gör brunch när det passar.
  86. Använder mer eftervärme på spisen. Mycket kan efterkoka, likaså med ugnen.
  87. Köper produkter efter säsong. Inga hemleveranser! Lagar nästan all mat själv, men köper bröd.
  88. Smakar och luktar innan jag kastar bort mat.
  89. Bjuder hem mer sällan. Äter mer vitkål till maten.
  90. Tittar i klimatlådan och köper därifrån.
  91. Äter havregrynsgröt.
  92. Inte handla hungrig.
  93. Gör egen granola.
  94. Lagar mer vegetariskt, ersätter kött med annat. Handlar grönsaker och frukt efter säsong. Gör alla såser och buljong själv.
  95. Förädlar frukt och grönt i säsong genom att syra, torka, lägga in, sylta och safta. Hittar billigare men bra alternativ till kött och smör såsom baljväxter i olika former. Lägger mer tid på att planera, tillaga och hushålla med mat.
  96. Dricker blandsaft zero istället för läsk zero.
  97. Kollar reklambladen varje vecka. Handlar i olika affärer och utnyttjar deras erbjudanden.
  98. Försöker att inte gå på att något är billigt bara för att det står med röd text.
  99. Lagar mat med omsorg. Köper köttfärs och får ut flera rätter. Köttfärssås kan man göra mycket av, så det inte blir tråkigt.
  100. Stannar mera hemma i stället för att ta bilen och hälsa på vänner. Det är för dyrt att köra bil.
  101. Gröt till frukost är mättande och billigt och gott med egen lingonsylt. Rostade rotfrukter i ugn är gott och räcker till ett par måltider.
  102. Jag har köpt ett styckat lamm direkt från en bonde, kompletterar med kyckling när det är bra pris, likadant med fisk, men har även minskat ner på mängden kött/fisk per portion.
  103. I stället för färsk sallad som tillbehör blir det mer rivna morötter och vitkål, strimlad med osthyvel.
  104. Äter soppa minst en dag i veckan och mer vegetariskt.
  105. Odlar mycket, är nästan självförsörjande.
  106. Köper rotfrukter i stället för tomater, sallad och gurka.
  107. Kastar aldrig mat. Har några olika påsar i frysen, en för wok, en för soppa, en för paj. Där lägger jag i grönsaker hackade vartefter det blir kvar i kyl och håller på att bli trista. Sen tar jag upp och gör något gott av det i en paj eller soppa eller wok.
  108. Sålde bilen och åker kommunalt eller cyklar.
  109. Gör mer ”slatt-mat”, låter bli att handla och försöker göra något av det som redan finns hemma i frysen eller i skafferiet.
  110. Kuponger!
  111. Veckomeny, storkok samt grötkväll.

    Frysta grönsaker.
  112. Djupfrysta grönsaker och rotsaker i stället för färska grönsaker.
  113. Grytor med baljväxter o god kryddning funkar istället för kött.
  114. Köper bra rena råvaror, inte färdigmat och sådant som är utfyllt med diverse tillsatser (vilket också inkluderar så kallad veganmat/växtbaserade produkter som innehåller mycket utfyllnad och tillsatser).
  115. Köper lokalt kött och fyller frysen.
  116. Tänk också på vad som mättar och ät sådant.
  117. Blanda ut med vatten och mjöl för att göra maten rikare/fylligare.
  118. "Köttportionen" är i storlek med hur den i vår familj var på 70-talet, det vill säga kött, fisk och liknande är mer en smakupplevelse än det som ska mätta mest. Samma som alltid: Äter stor del vegetariskt, köper kött från jägare istället för i butiken, lagar hellre matlådor än äter ute, är noga med att aldrig slänga mat, bakar nästan allt matbröd själv. Det är dock så jag levt i många år så det är ingen skillnad nu.
  119. Köper mat med bra kvalitet så behöver jag inte äta lika mycket. Avstår från vin, godis med mera.
  120. Äter korv stroganoff och spagetti köttfärssås varje vecka. Billiga middagar som man kan dryga ut med rotfrukter.
  121. Rensar skåpen. Försöker hitta på något genom att använda de torrvaror och burkar som finns i mina skåp.
  122. Köper svinn och googlar vad man kan laga av det. Upptäcker nya fantastiska maträtter på detta sätt.
  123. Mindre portioner så att det blir över mat som kan räcka till dagen efter.
  124. Har lagt om lån, bytt försäkringsbolag.
  125. Har bytt ut kvällsmackorna med mjukt, glutenfritt bröd mot havregrynsgröt.
  126. Köper 1/4 nötdjur, gör storkok, köttbullshögar. Odlar mycket själv, syrar grönsaker, konserverar tomater. Stora soppkok. Bakar det mesta.
  127. Appar med prisbevakning på livsmedel.
  128. Mal kött till färs när butiker har kampanj på billigare "bitar".
  129. Köper inget lördagsgodis och dricker ingen sprit.
  130. Vatten är gratis. Har slutat med kaffe/koffein.
  131. Rotfruktsgryta är supergott med hembakat bröd.
  132. Gör egen deo.
  133. Äter mycket grova grönsaker som vitkål, rotselleri, kålrot. Kött från framdelen på oxe eller gris, bruna bönor och våra typiska soppor som kålsoppa, ärtsoppa köttsoppa, att lägga till alla bönor som nu finns.
  134. Använder ofta buljongtärningar för mustigare smak och kan på så sätt dra ner köttmängden.
  135. Gröt i olika former.
  136. Köper inte "tomma kalorier" som chips, godis eller läsk.
  137. Satsar på näringstät mat som kött, ägg och smör. Bort med tomma kalorier och utfyllnadsgrönsaker.
  138. Checkar extrapriser i app, selekterar erbjudande från närmaste fyra butikerna och låter det styra veckomatsedeln.
  139. Mindre portionsstorlek.
  140. Mer konserver än färskt.
  141. Älskar mina matlådor.
  142. Baljväxter och rotfrukter är fortfarande billig mat som går att laga mycket gott av. Indiska köket har mycket goda vegetariska rätter att inspireras av.
  143. Bakar allt, gör youghurt, färskost, surkål musli med mera. "Tävlade" mot Konsumentverkets matbudget, kunde inte förstå hur den kunde vara så hög. Har klarat mig bra på 800–1 000 kronor per månad, nu är det inte sååå mycket högre.
  144. Gratänger med mycket rotsaker.
  145. Äter bara ett lagat mål mat om dagen och i stället mer yoghurt och "flingor" som är brutet hårdbröd.
  146. Kolla priser och se upp där det står styckpris när man kan tro det är per kilo. Torghandeln brukar vara billigare än storkedjorna.
  147. Omelett kan man ha i princip vad som helst i, gott och nyttigt.
  148. Preppar mat varje vecka/månad. Lägger i frys och kyl. Korngryn/havreris/matvete fryses in i platta paket. Rotfrukter och billiga grönsaker är bas. Bönor är billigt. Skippar mejeriprodukter (förutom bregott o lite ost till mackan). Har slutat helt med chark. Äter bara kött 2–3 gånger/månad, och då bog eller andra billigare delar som passar till långkok. Bakar eget bröd, men äter mest knäcke. Soppa o gröt oftare. Äter enklare mat oftare helt enkelt.
  149. Planering, planering, planering.

    Man luktar på mjölk.
  150. Tar till vara allt, minsta korvsnutt/köttbit läggs i speciell burk i frysen och blir pytt/gratäng mm.
  151. Gör matsäck vid längre promenader och vistelser i stan.
  152. Dricker kommunalt vatten.
  153. Ät bara pasta. Även potatis går bra.
  154. Ägg och grönsaker direkt från lokal producent.
  155. Hurra för rotfrukter!!
  156. Sommarhalvåret odlar jag en del både för direkt användning men också för lagring. Tomaterna jag odlar brukar räcka till någon gång i november det samma gäller morötter, betor, majs och jordärtskockor. Odlar även vissa kryddor.
  157. Bönor och linser också kan man göra massor av gott av, till exempel röror att lägga på brödet och hoppa över ost och skinka. Hoppa över smöret på mackan också, det är inget som behövs.
  158. Har ett matkonto för varje månad. Kan i och för sig överskridas, men då har jag ändå kontroll över utgiften.
  159. Tänk först och handla sedan! (Det gäller förstås i alla situationer i livet.)
  160. Det går att leva hur billigt, roligt och nyttigt som helst. Jag gör veckans lunchsoppa för 3 kronor/portion. Köp säsongsvaror, extrapris och på lågpriskedjor. Var lite kreativ och ändra dina vanor.

    Gröt är både nyttigt, gott och mättande och går att variera i det oändliga. Dessutom är det trendigt nu.
  161. Handlar när det är medlemsrabatt.
  162. Använder mig av Karma-appen och köper billigare varor med kort datum.
  163. Har tagit bort prenumerationer och bara nödvändiga fasta avgifter.