Studenten är en av de mest älskade och högtidliga traditionerna vi har i Sverige. Det är en dag som symboliserar slutet på en lång skolgång fylld av slit, svett och tårar. Samtidigt är det en början på något nytt – framtiden, med alla dess möjligheter och utmaningar. Känslan är lika delar glädje och oro, och för de flesta innebär studenten ett sista gemensamt firande med klasskompisarna som följt en under flera år.

Jag minns när jag tog studenten 2017. Det var pampiga studentskivor, heta diskussioner om utspringslåt och en stark iver inför att ta första steget in i vuxenlivet. Jag och mitt kompisgäng hade ständigt diskussioner om vad vi behövde göra för att maximera det sista gymnasieåret och studenten. En del handlade om att fixa den perfekta studentmössan.

När ABC-gruppen kom till Agnebergsgymnasiet i Uddevalla visades vi in till ett klassrum där vi skulle få hjälp att beställa mössor och tillbehör. Vi satt där, hela gänget, och gick igenom alla alternativ. Det fanns en 3D-funktion där man kunde designa sin studentmössa och pryda den med diverse accessoarer. Vi valde safirblå kristaller som representerade samhällsprogrammet, graverade glas för framtida skålar, en speciell penna för de första viktiga signaturerna – och självklart brodyr på mössan för att visa vår grupps sociala tillhörighet.

Alla dessa grejer kändes så viktiga just då, som om de var avgörande för att göra vår student så minnesvärd som möjligt. Summan steg och steg, men vi tröstade oss med tanken: ”Äsch, man tar ju bara studenten en gång!”.

Till slut landade min egen beställning på nästan 2 000 kronor. Det blev en mössa, ett glas och en penna som i dag samlar damm på vinden. I efterhand inser jag att det mesta inte var nödvändigt för att uppleva en fin studentdag. Själva dagen, att springa ut och fira med vänner och familj, hade varit lika värdefull utan dyra tillbehör.

Kanske är det dags att börja ifrågasätta vad som verkligen är viktigt på studenten. För vem firar vi egentligen? Är det för att skapa fina minnen, eller för att leva upp till en bild som någon annan har sålt till oss? Nästa års studenter förtjänar att göra sin dag speciell utan att känna sig tvingade att betala dyrt för saker de egentligen inte behöver. Att fira studenten borde handla om friheten, om gemenskapen och att starta sitt nya livskapitel.  

När jag ser tillbaka på det nu, önskar jag att jag hade haft det mod som eleverna i Gävle hade, de som nyligen vågade ifrågasätta ABC-gruppens hetsiga försäljningsmetod. De var exemplariska i att visa vad konsumentmakt handlar om. Vi behöver mer av det där.

Sveriges Konsumenter är i full gång med att starta ett nationellt ungdomsprogram där unga kan lära sig mer om konsumentfrågor- och rättigheter. Ungdomsprogrammet kommer vara en viktig plattform där unga kan kanalisera sitt engagemang och stå upp mot oegentligheter, såsom aggressiva försäljningsmetoder. Läs mer om programmet och hur du kan engagera dig här.