Sidans innehåll

  Stilmedvetens illustration

  På den här sidan kan du ladda ned vårt utbildningsmaterial om hållbarhet och textil. Materialet består av sjutton lektioner på fem teman: Konsumentmakt, Materiallära, Normkritik, Schyssta kläder och Skapa och laga! Antingen laddar du ned materialet i sin helhet HÄR eller så laddar du ned de teman du är intresserad av. 

  Vi tror att materialet går att använda på olika sätt, som lektioner var för sig, som delar av längre teman eller som komplement till praktiska övningar. Vi hoppas att ni använder det på det sätt som passar er och anpassar innehållet efter era idéer och behov.

  Vi vill gärna förbättra materialet efter hand och era synpunkter och feedback är viktiga för oss. På länken nedan finns en utvärdering av materialet som vi blir jätteglada om ni fyller i när ni testat några lektioner.

  Utvärdera utbildningamaterialet här!

  Har ni andra tankar eller frågor maila gärna oss på stilmedveten@sverigeskonsumenter.se

  Materialet är inspirerat av och utgår från filmklipp ifrån Utbildningsradions tv-serier Kvalitet och Sy, sy, sy. Hela programmen går att se på UR play eller ur.se.

  Konsumentmakt

  Med konsumentmakt menar vi hur vi som konsumenter själva kan påverka branschen genom våra val. Under temat Konsumentmakt hittar du lektionerna Kritisk konsument, om att förstå vad det är vi köper genom att tänka på tvätt, material och kvalitet, Kvalitet vs. kvantitet, där vi funderar över vad som är bra och dålig kvalitet och Vad innehåller din t-shirt?  där vi undersöker hur mycket vi vet om våra kläder egentligen. 

  Ladda ned tema Konsumentmakt här!

  Videoklippen som används i tema Konsumentmakt:

  Materiallära

  Under temat materiallära testar vi hur olika material känns och fungerar och provar att jobba i dem. De material vi undersöker är bomull, lin, regenerat, syntetfibrer och ull. 

  Ladda ned tema Materiallära här!

  Videoklippen som används i tema Materiallära:

  Normkritik

  Med lektionerna i normkritik vill vi fundera på varför vi handlar kläder på det sätt vi gör och vad det är som bestämmer vad som är trendigt eller inte. Här hittar finns lektionerna Min stil, i vilken vi pratar om stil, trend och vad skillnaderna är, I framtiden,  där vi funderar på vilka material som kommer kunna användas i framtiden och om vi verkligen behöver alla kläder vi har och Ett plagg, ett år, som utmanar oss att tänka på hur kläder skulle kunna vara designade för att fungera på flera olika sätt. 

  Ladda ned tema Normkritik här!

  Videoklippen som används i tema Normkritik:

  Schyssta kläder

  I temat om schyssta kläder fokuserar vi på den sociala hållbarheten genom att prata om dem som producerar våra kläder. I lektionen I sömnadsfabriken testar vi att producera under hög stress och diskuterar hur det kan gå ihop ekonomiskt att vi köper t-shirts för 99 kr/st. I Vem betalar priset för färgen? pratar vi om miljöproblemen med färgningsprocessen och vad vi som konsumenter kan göra för att påverka. Med lektionen Textilmärkningar djupdyker vi i hur olika märkningar fungerar och vad de faktiskt betyder. 

  Ladda ned tema Schyssta kläder här!

  Videoklippen som används i tema Schyssta kläder:

  Skapa och laga!

  I tema Skapa och laga lär vi oss ta hand om våra kläder för att ge dem ett längre liv. Vi testar att lappa, laga och göra om en gammal t-shirt till något nytt.

  Ladda ned tema Skapa och laga här!

  Videoklipp som används i tema Skapa och laga:

 • Varför ska vi lappa? Klipp 1:42 Laga en trasig jeansficka 
 • Varför ska vi laga? Klipp 2:28 Laga en reva i skjortan
 • Länge leve t-shirten! Klipp 1:43 T-shirten - från början ett underplagg
 •  

  Lektionsöversikt och källor

  Ladda ned lektionsöversikt och källor här.

  Magasinet

  Utöver utbildningamaterialet har vi tagit fram ett magasin med inspiration, lektionsupplägg, reportage och metoder som bygger på den erfarenhet vi skaffat oss under de år vi arbetat med projektet Stilmedveten. Du kan skriva ut magasinet själv eller beställa tryckta exemplar för 85 kronor styck. Vid beställning av fler än tio blir det billigare.

  Ladda ner magasinet för utskrift
  Beställ tryckta exemplar av magasinet