Din Facebookprofil innehåller en hel del personlig information och ditt beteende registreras. Det handlar till exempel om de uppgifter du själv angivit, vart du befinner dig, vilka artiklar du läser, vilka organisationer du gillar och vilken dator eller telefon du använder för att göra det. Sammantaget kan detta bilda en ganska tydlig bild av vem du är. Ofta används informationen för att skräddarsy personlig reklam åt dig. Så fort du laddar ner en app i Facebook eller loggar in med ditt Facebook-konto i en annan tjänst (till exempel Spotify, Netflix eller vid betalning i webbutiker) delas all din personliga information med det aktuella företaget. Fast det slutar inte där, om du delar information med dina vänner kan dessutom även apparna som de använder se din information.

Det har framkommit att uppgifter om användare inte bara används för riktad reklam, de har även använts för att påverka användarna politiskt och kan därmed potentiellt påverka val och det demokratiska systemet. 

Hur dina uppgifter används kan till viss del påverkas genom inställningarna på ditt konto. Här berättar vi i fyra steg hur du genom inställningarna kan öka din integritet när du använder tjänsten. 

STEG 1. Tänk till innan du loggar in med Facebook på andra tjänster
Många tycker det är jobbigt och blir förvirrade av att ha olika användarkonton med olika lösenord på alla digitala tjänster de använder sig av i vardagen, en del av dessa tjänster erbjuder dig därför att logga in direkt med ditt Facebook-konto. Smidigt, kan en tycka. Det som dock ofta inte framgår vid inloggningen är att applikationen då automatiskt läggs till i din Facebook-profil och att tjänsten då får tillgång till en stor del information om dig och dina vänner. Svara därför alltid nej till att dela dina uppgifter om den möjligheten ges, annars rekommenderar vi att istället skapa ett konto direkt hos nättjänsten – trots att det kanske tar dig några minuter extra.

STEG 2. Ta reda på vilka appar som håller koll på dig (och stoppa dem)

  1. Gå till inställningar. 
    FB1

  2. Klicka på ”Appar” i den vänstra spalten.


  3. Här ser du alla de appar och företag som har tillgång till någon form av information om dig. Klicka på ”Visa alla” för att se samtliga appar.
    FB3

  4. Varje ikon har en liten penna till höger, klicka på den för att se vilken information om dig som delas med det aktuella företaget.

  5. Rensa bort de appar du inte behöver genom att markera dem och sedan klicka på ”Ta bort” bredvid sökrutan i det högra hörnet.
    FB5

STEG 3: Stoppa vänners appar som följer dig
Om dina vänner har gett spelappar tillgång till sina vänlistor kan apparna kontakta dig för att försöka få dig att börja spela samma spel. Ett exempel på det här är inlägg i stil med ”(din väns namn) har bjudit in dig till att spela …”. För att slippa det här kan du blockera alla notiser från det specifika spelet.

Så här gör du:

  1. Klicka dig in på "Inställningar" >> "Appar" (som tidigare).

  2. Klicka på "Redigera" i rutan "Spel-och appaviseringar", där kan du välja att inaktivera aviseringarna.
    FB6


STEG 4. Kontrollera hur ditt namn används i annonser
Genom att gilla ett företags Facebooksida kan de använda ditt namn i sponsrade inlägg som syns i dina vänners flöden. Följ guiden nedan för att undvika det här:

  1. Gå in under "Inställningar".

  2. Klicka på ”Annonser” i den vänstra spalten.
    FB7

  3. Gå in på ”Annonser med dina sociala åtgärder”.
    FB9

  4. Här kan du se exempel på hur din användarprofil används i reklam riktad till dina vänner. För att undvika detta ska du under rubriken ”Visa mina sociala aktiviteter i samband med annonser för ” till ”Ingen”. Dina vänner kommer fortfarande kunna se när du gillar sidor och inlägg men i sponsrade inlägg kommer inte längre ditt namn och bild att användas.
    FB10