BEUC är den europeiska konsumentrösten och representerar 43 konsumentorganisationer från 31 länder, däribland Sveriges Konsumenter som enda representant från Sverige. BEUC är konsumenternas röst i EU och påverkar med framgång de lagstiftningsprocesser i EU som berör konsumenter med syfte att stärka konsumenternas makt.

2014 valdes Sveriges Konsumenters ordföranden Örjan Brinkman till ordförande för BEUC. Han har sedan dess tillsammans med styrelsen utvecklat organisationen som under senare år vid ett flertal tillfällen utnämnts till en av de mest inflytesrika organisationerna i Bryssel. Vid BEUC:s generalförsamling i London den 12 maj har Örjan Brinkman nu omvalts till ordförande för en mandatperiod på ytterligare fyra år.

-Jag är väldigt stolt över detta förnyade förtroende - att ha blivit omvald som ordförande för BEUC. Konsumenter i Europa ställs inför nya möjligheter, men samtidigt många nya utmaningar. Säkra produkter, korrekt och tydlig information, icke-diskriminering, tvistlösning, integritetsfrågor och hållbar konsumtion är några av dessa utmaningar, säger Örjan Brinkman. 

- En stark och enad konsumentrörelse behövs mer än någonsin. Jag kommer att göra mitt yttersta för att förstärka BEUC, som rösten för Europas konsumenter. Konsumenter är starka tillsammans och det avspeglas i det engagemang vi ser inom det europeiska konsumentparaplyet och dess medlemmar, fortsätter Örjan Brinkman. 

Sveriges Konsumenter har sedan bildandet 1993 varit medlem i BEUC och har bland annat varit drivande i organisationens arbete för hållbar utveckling.

I styrelsen sitter även Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter.

Läs mer om BEUC

Läs mer om Sveriges Konsumenter