De sju största bankerna i Sverige förvaltar och investerar idag över 10 000 miljarder kronor, däribland folkets sparpengar. Bankerna kan rikta dessa pengar mot långsiktigt hållbar verksamhet - men ofta sker precis tvärtom. Det här känner många inte till. Och det vill vi förändra.

Därför lät vi vår finansexpert Jakob König granska några kända profilers sparpengar. I deras fonder hittade vi kinesiska oljejättar, världens största tobaksbolag och företag som exporterar vapen till diktaturer. Dessutom investerade bankerna i klimatvärstingar, företag som kopplas till regnskogsskövling och Lundin petroleum som är åtalade för folkrättsbrott i Sudan - för att ge några exempel.

Många investeringar rakt emot globala målen
De här investeringarna går rakt emot FN:s globala mål för hållbar utveckling, som världen ska arbeta för att nå till 2030. I granskningen hittade vi satsningar på företag som går mot målen om:

De av de Globala målen som investeringarna går mot

Större tryck på bankerna behövs
Bankerna är nyckelspelare för att uppnå de globala målen. Därför vill vi öka trycket på svenska banker så att de ställer högre hållbarhetskrav och inte minst: håller vad de lovar. 

Magnus, Clara och Bianca hjälper oss att öka trycket genom att prata med sin bank om hållbarhetsfrågor. Det kan du också göra. På så sätt påverkar du banken att göra stor skillnad över hela världen. Du kan också göra som 20 000 personer redan gjort; mejla din bank med hjälp av Fair Finance Guide. Här mejlar du enkelt din bank

Se när Magnus Carlson, Clara Henry och Bianca Kronlöf får se resultatet av vår granskning av deras sparpengar

Magnus Carlson, artist, bl a Weeping Willows

 

Se filmen när Clara Henry fick se resultatet av granskningen av hennes sparpengar. 

Så här reagerade Bianca Kronlöf när hon fick veta mer om hennes bank
 

 

Vill du veta mer om hur du kan spara mer hållbart - på vårt initiativ Fair Finance Guide finns en Guide för hållbart sparande 

Skribenterna och debattörerna Beatrice Rindevall (ETC, Supermiljöbloggen) och Maria Soxbo (Husligheter, Elle Interiör, Klimatklubben) har även fått sina sparpengar granskade vilket de kommer skriva om under hösten. 

Kampanjen finansieras av SIDA som informationskampanj om Globala målen.