I en ny rapport från Swedwatch och Fair Finance Guide granskas sju av Sveriges största banker som alla investerar i företag som anklagas för inblandning i kränkningar av ursprungsfolks rättigheter på Borneo. Rapporten undersöker vilka åtgärder bankerna vidtagit och visar bland annat att banker är några av få aktörer som kan göra skillnad för ursprungsfolken.

Välkommen till ett seminarium där vi hör representanter från Borneos ursprungsfolk och Clare Rewcastle Brown, den undersökande journalist som identifierat kopplingar mellan avskogningen, högt uppsatta politiker och internationella banker. Sedan diskuterar vi med representanter från svenska banker om deras ansvar och vad de kan göra för att påverka situationen.

Vid seminariet visas ett klipp ur den svenska dokumentärfilmen The Borneo Case som har svensk premiär den 9 mars. Filmen är gjord av Erik Pauser och Dylan Williams som följt Mutang Urud och Clare Rewcastle Brown i deras arbete med att genomlysa och uppmärksamma övergreppen på Borneo.

När: tisdagen den 7 mars kl. 13:15-14.30
Var: Myntkabinettet, Slottsbacken 6, Stockholm
Anmälan: senast 3 mars här

Program

13:15 Filmklipp från The Borneo Case

13:20 Presentation av rapporten – Frida Arounsavath, Swedwatch

13:30 Röster från Borneo

  • Mutang Urud från Sarawak, Borneo, arresterades under tidigt 1990-tal för sin medverkan i protester mot skogsavverkning på hans folks traditionella mark.
  • Clare Rewcastle Brown är en brittisk journalist som rönt stor internationell uppmärksamhet genom sina granskningar av korruption på Borneo.
  • Arie Rompas är chef för organisationen WALHI Kalteng som stödjer ursprungsfolks kamp för rätten till sin traditionella mark och skog i Kalimantan, Borneo. Arie är skogs- och palmoljeexpert och tillhör själv ett av Dayak-folken på Borneo.

13:50 Paneldiskussion med bankerna

  • Hans Ek, chef för arbetet med bolagsstyrning och hållbarhet på SEB:s fondbolag.
  • Anna Nilsson (TBC), hållbarhetschef på Swedbanks fondbolag.
  • Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter

14:10 Frågor från publiken

Moderator: Lasse Bengtsson, journalist och programledare

Seminariet hålls på engelska.

Vid frågor om seminariet kontakta: Jenny Haraldsson Molin, jenny@swedwatch.org

Bakom rapporten och dess rekommendationer står även: Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter och Fair Action.