Sidans innehåll

  Stilmedveten presenterar: "Mina kläder - en kärlekshistoria"

  Stilmedveten är ett ungdomsprojekt som drivs av Sveriges Konsumenter. Utgångspunkten för kampanjen "Mina kläder - en kärlekshistoria" är att vi måste börja respektera våra plaggs värde för att kunna bli mer hållbara klädkonsumenter. Ett plaggs resa till butik har ofta kantats av både sociala och miljömässiga problem och förtjänar därför all vår respekt. Kom och berätta mer om dina kläder: När träffades ni? Var det kärlek vid första ögonkastet och kommer det att hålla? Stilmedveten tipsar om hur du får en hållbar kärleksrelation med dina kläder och delar ut sykit för långa relationer.

  Tillsammans med Nordiska ministerrådet lyfter vi hållbarhetsperspektivet på mode och textilier och under eftermiddagen arrangeras en debatt på temat: "Köpt av en - använt av hundra - om vägar till hållbara kläder och tyger". I samband med debatten visar konstnären Lina Sofia Lundin och Raw Food kocken Ida Högberg vilka synergier mat och kläder kan ha. I en performance utvinns pigment ur matresterna och textil färgas in. 

  Plats och tid:
  Kl 11-16 måndag 29 juni
  Tavernatältet, Strandvägen 4

  Panelsamtal om ansvarsfulla investeringar

  "Leder bankernas påtryckningsdialoger med företag till förändring?" 

  Banker och fondbolag investerar ofta i tusentals företag där det inte är ovanligt med hållbarhetsproblem och koppling till kränkningar av mänskliga rättigheter. Som försvar hänvisar bankerna ofta till påtryckningsdialoger, men dessa kan pågå i åratal utan någon större insyn och ofta utan att några tydliga effekter redovisas. Varför är insynen så låg och hur kan den förbättras? Går det att påverka stora företag som liten delägare? Hur kan bankerna öka sitt inflytande? Kan man investera i tusentals företag och samtidigt ta ansvar? Är dialogprocesser tillräckligt eller behövs ett nytt angreppssätt till ansvarsfulla investeringar?

  Panelsamtalet arrangeras av Fair Finance Guide, ett projekt som drivs av Sveriges Konsumenter. Fair Finance Guide är ett internationellt initiativ som kartlägger vilken hänsyn de största svenska bankerna tar till miljö och mänskliga rättigheter när de investerar. 

  Medverkande
  Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar, Nordea
  Jakob König, projektledare Fair Finance Guide/Sveriges Konsumenter
  Kathleen McCaughey, handläggare, Amnesty International
  Anna Nilsson, hållbarhetschef, Swedbank Robur
  Reinhilde Weidacher, forskningsansvarig, Ethix SRI Advisors

  Plats och tid:
  Kl 13-13.45 onsdagen 1 juli
  Donners brunn, Donners plats 3

   

  Seminarium:  Hur mycket kol, olja och gas äger svenska banker?

  Tillsammans med Naturskyddsföreningen presenterar vi en ny rapport och ett seminarium om svenska bankers innehav i de 200 värsta globala fossilbolagen. "Bankernas svarta samvete" är en fallstudie inom projektet Fair Finance Guide, ett internationellt initiativ som kartlägger vilken hänsyn de största svenska bankerna tar till miljö och mänskliga rättigheter när de investerar. 

  Medverkande:
  Svante Axelsson, Generalsekreterare, Naturskyddsföreningen. Andreas Axelson, Projektledare, Naturskyddsföreningen. Jakob König, Projektledare, Fair Finance Guide/Sveriges Konsumenter. Amanda Jackson, Hållbarhetschef, Swedbank.

  Plats och tid:
  10:15 - 11:00 torsdagen 2 juli
  Donners Plats 3, Donners Brunns uteservering

  Panelsamtal: Priset för lågpriset

  Matbutikernas annonsblad och skyltar lockar oss köpa riktigt billig mat. Men hur hållbart är det i längden att pressa priser?
  EU har arbetat systematiskt för att göra produkter som dammsugare och lampor mer hållbara och fasa ut värstingarna. Vilket ansvar borde EU ta för hållbara livsmedel och motverka fetma, djurplågeri och problem med antibiotikaresistens? Politiker och opinionsbildare diskuterar maten, EU och framtiden.:

  Medverkande: 
  Christofer Fjellner (M), EU-parlamentariker
  Peter Eriksson (MP), EU-parlamentariker
  Mats Landén, WWF
  Beatrice Rindevall, Supermiljöbloggen
  Philip Botström, SSU
  Jonny Cato Hansson, CUF

  Tid och plats:
  12.15-13.15 fredagen den 3 juli
  Strandvägen, H526, ”Europahusets Paviljong”

  Seminariet webbsänds direkt på: www.europahuset.eu