En ny granskning gjord av tidningen Råd & Rön  visar att långa arbetsdagar till följd av att arbetarna försöker täcka upp låga löner och dålig skyddsutrustning är vardag för de som tillverkar dina sportskor. Flera av tillverkarna verkar dessutom mörka arbetsförhållandena genom att inte svara på frågor kring sin verksamhet. Granskningen av sportskoföretagens CSR-arbete visar på stora brister, i synnerhet vad gäller företagens transparens.

– Det verkar råda en stor nonchalans hos flera av skoföretagen som vägrar att svara på frågor om sin verksamhet. Ska vissa branscher komma undan sitt ansvar på det här sättet? I andra branscher har påtryckningar gjort att allt fler börjat ta ett allt större grepp för att bidra till en mer hållbar utveckling och goda arbetsförhållanden. Men här verkar skotillverkarna ligga långt efter, kommenterar Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter.

Tillverkare som har svarat på frågor i granskningen och fått acceptabla resultat är: Adidas, Brooks, Reebok och Salomon. Asics har inte svarat på alla frågor och inte heller tillåtit besök i fabrikerna. De välkända märkena Nike, New Balance, Saucony och Mizuno har inte velat svara på frågor och inte heller tillåtit fabriksbesök. Det ger de fyra ett bottenbetyg i granskningen.

– Om företaget tar sitt ansvar för de som tillverkar deras produkter så borde de ju inte ha något att dölja. Nike, New Balance, Saucony, Mizuno och de andra har skyldighet mot människor som påverkas av deras verksamhet: både mot konsumenterna som förväntar sig ansvarsfullt företagande och mot de arbetare som ser till att deras produkter blir till. Det är hög tid för förändring i skobranschen, säger Jan Bertoft. 

Läs hela granskningen och resultattabellen på Råd & Röns webb.