Shoppingappen Wish har blivit mycket populär med ett stort sortiment av produkter till billiga priser. Produkterna skickas ofta med flyg från Kina vilket innebär stora klimatsutsläpp. Men klimatpåverkan är inte det enda problemet med Wish. Nu visar en granskning av danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet Tænk att hudvårdsprodukter och smink från Wish kan vara av tvivelaktig kvalitet och ofta bryter mot EU:s lagstiftning.

Ingredienslistor saknas

I undersökningen granskades 39 produkter och på mer än hälften av produkterna saknades ingredienslistor. I EU är det ett rättsligt krav att kosmetiska produkter som krämer, deodoranter och smink måste ha en ingredienslista. Det hjälper konsumenter att kontrollera om produkten till exempel innehåller parfym eller misstänkt hormonförstörande ämnen. 

- I allmänhet kan vi inte rekommendera att köpa kosmetika och skönhetsprodukter på Wish. Många av produkterna överensstämmer inte med EU:s kosmetiska föreskrifter för de saknar ingredienslista. Därför har du ingen aning om vad som finns i produkterna, säger Stine Müller på Forbrugerrådet Tænk kemikalier.

Nivea-kräm innehöll förbjudna kemikalier

En Nivea-kräm i undersökningen hade visserligen den obligatoriska ingredienslistan, men den innehöll två förbjudna allergiframkallande konserveringsmedel (metylisotiazolinon och metylklorisotiazolinon). Dessa ämnen har blivit förbjudna i hudvårdsprodukter inom EU sedan februari 2017. Krämen som köptes från Wish såg precis ut som i den klassiska blå Nivea-burken, men på den danska marknaden finns inte de två förbjudna konserveringsmedlen i samma sorts Nivea-kräm.

- I Sverige har direktimporten från Kina ökat lavinartat, även om de nya momsreglerna kanske kommer att dämpa trenden något. Som konsument tycker jag att man ska tänka ett varv extra innan man beställer billiga produkter från Kina, både av klimat- och hälsoskäl, säger Maria Wiezell, Sveriges Konsumenter.

Bra att veta för dig som konsument

  • Har du fått hälsoproblem av hud- och hårvårdsprodukter, krämer, smink och andra badrumsprodukter? Anmäl det gärna till Läkemedelsverket, som till exempel kan ta reda på mer om innehållet i produkten och kontrollera om företaget följer reglerna. I förlängningen ger det oss bättre och säkrare produkter i butikshyllorna. 
  • Hittar du en vara med säkerhetsbrister? Anmäla det gärna till Konsumentverket. Detta är bra att veta då det kan vara svårt att få tag på en tillverkare i till exempel Kina. Konsumentverket går igenom din anmälan och avgör om företaget ska granskas. 
  • Det är tillverkare, importör och distributör som alla har ansvar för att produkter som säljs till konsument är säkra och uppfyller lagstiftningen.