Stilmedveten är en utställning som belyser problemen med dagens snabba klädkonsumtion och samtidigt inspirerar till påverkan och förändring. Utställningen öppnar med vernissage på Textilmuseet i Borås den 30 januari kl. 13. Pressvisning ges den 28 januari kl. 13.

---

Om utställningen
Utställningen cirkulerar kring ett gigantiskt klädberg med en vikt på 162 kg. Det är lika mycket som boråsarna konsumerar på en enda timme. Genom ett plaggs livscykel rör sig utställningen sedan runt klädberget.

Utställningens första del kretsar kring produktion. I designfasen lyfts olika sätt att designa för hållbarhet fram, här finns exempelvis en komposterbar jacka och ett par skräddarsydda jeans. Genom flera interaktiva moment får besökaren också lära känna olika textila material. Pröva livet som sömmerska i en textilfabrik i Kambodja. Klarar du att sy sex jeansfickor på två minuter?

I utställningens andra del får besökaren tips och inspireras till att bli en mer hållbar modekonsument.

Utställningen står på Textilmuseet till den 15 maj.

Om oss
Stilmedveten är en utställning och ett projekt som drivs av organisationen Sveriges Konsumenter för att uppmuntra till en roligare, smartare och mer hållbar modekonsumtion. Läs mer på www.stilmedveten.se

Mer om utställningen

För frågor:
Sandra Douglasdotter, kommunikatör: 072 064 69 19
Anna-Lisa Persson, utställningskoordinator: 072 063 88 67

---

Färgutmaningen
I samband med utställningen genomförs en kretsloppsmanifestation tillsammans med elever från Viskastrandsgymnasiet. Inför utställningstiden på Textilmuseet anordnades Färgutmaningen för elever på skolans Hantverksprogram med inriktning Textil design.

Bakgrunden består i att det numera inte finns någon storskalig textilindustri i Borås, men trots det är Viskans botten fortfarande förorenad efter många decennier av en textiltillverkning utan tanke på miljön. Nu har produktionen flyttat till andra länder där den förorenar andra sjöar och vattendrag. Behovet av alternativa färgmetoder är stort.

Därför gav vi eleverna en färgutmaning. Med hjälp av helt naturliga ingredienser skulle de tillverka en färgkarta. Istället för färger med farliga kemikalier används bland annat avokado, gurkmeja och kål. Enda regeln var att färgvattnet ska kunna hällas rakt ut i Viskan, utan att förorena. I samband med vernissage av utställningen genomför vi tillsammans med några elever en manifestation där delar av färgvattnet hälls ut i ån.